Catalunya Diari

El sector eclesiàstic continua esperant les explicacions de Novell: «Ha deixat molta gent penjada»

La comunitat lamenta haver-se assabentat pels mitjans de comunicació dels motius de la dimissió del bisbe

La renúncia del bisbe de Solsona, Xavier Novell, continua aixecant polseguera. El sector eclesiàstic critica «les formes» i segueix exigint a Novell que doni les explicacions pertinents. «Molts el tenien com a referent, i ara deuen estar decebuts i patint, ha deixat molta gent penjada», lamenta mossèn Fermí Manteca, membre del Fòrum Ondara i rector de Torà.
 

«Si hagués donat les explicacions pertinents no et quedaries així de descol·locat i no obriries la porta a tantes especulacions», opina mossèn Climent Capdevila, de l'Agrupació Parroquial de Mollerussa i rector consultor del Bisbat de Solsona. «M'hauria agradat saber-ho en comunitat i no per la premsa», lamenta el mossèn de Mollerussa, Alfons Busto. 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

El Bisbat de Solsona va anunciar el 23 d'agost a través d'un comunicat que Xavier Novell havia presentat la renúncia al càrrec per motius «estrictament personals». Una decisió, segons s'assegurava en el comunicat, que havia pres «després d'un període de reflexió, discerniment i oraci», però no en donava més detalls. Aquest diumenge, però, el portal 'Religión Digital' va avançar que Novell hauria abandonat la vida religiosa per tenir una relació sentimental amb una dona.
 

No ha estat l'únic religiós al qual Novell ha descol·locat. «És una tristesa com ho ha fet, no m'ho esperava i crec que no s'ha gestionat gens bé», diu mossèn Jordi Orobitg, rector consultor del Bisbat. «Respecto la persona, ha dit, però m'hauria agradat saber-ho en comunitat i no pels mitjans de comunicació», lamenta el mossèn de Mollerussa, Alfons Busto.

També des de l'Associació d'Amics de mossèn Huguet, el seu president, Ramon Segués, segueix amb incredulitat el que ha succeït: «Sap molt greu que plegui sense donar explicacions, deixant treballadors i gent propera a ell d'aquesta manera». Considera que hauria d'haver donat explicacions, tot i que creu que «ara és cada cop més complicat que ho faci».

El sector eclesiàstic continua esperant les explicacions de Novell: «Ha deixat molta gent penjada»
El sector eclesiàstic continua esperant les explicacions de Novell: «Ha deixat molta gent penjada» | LleidaDiari.cat

Renúncia com a bisbe, però no com a sacerdot

Novell va presentar la renúncia a Roma d'acord amb el cànon 401/2 del Codi de Dret Canònic, que se sol aplicar quan hi ha una situació greu o malaltia. Segons aclareix mossèn Manteca, deixa de ser bisbe, però es manté com a capellà. Per a deixar de ser-ho, hauria de presentar una sol·licitud de reducció a estat laïcal, un fet que el dispensaria del celibat i l'obediència. 

Ni els religiosos consultats ni el mateix bisbat, però, tenen constància que Novell hagi iniciat a hores d'ara cap tràmit en aquest sentit.


Comentaris

envia el comentari