Catalunya Diari

El sector turístic lleidatà preveu una ocupació del 95% per Setmana Santa

El final de la temporada d'esquí amb bons gruixos de neu i l'inici dels esports d'aventura, principals atractius per als visitants

Una barca de ràfting baixant per un ràpid del riu Noguera Pallaresa
Primer pla d'una barca de ràfting baixant per un ràpid del riu Noguera Pallaresa | LleidaDiari.cat

El sector turístic de la demarcació de Lleida preveu una molt bona ocupació per Setmana Santa, que oscil·larà entre el 80% i el 95% del Dijous Sant al dilluns de Pasqua, segons el tipus d'allotjament, i que podria arribar a la plena ocupació del Divendres Sant al diumenge de Pasqua. El primer tram de setmana l'ocupació serà inferior i se situarà, de mitjana, entre el 35 i el 40% als establiments de turisme reglat, segons les previsions del Patronat de Turisme.

El final de la temporada d'esquí amb bons gruixos de neu, l'inici dels esports d'aventura i una àmplia oferta de turisme rural, turisme de natura, turisme cultural, activitats diverses i la gastronomia seran els principals punts d'atracció per als visitants.

El Patronat de Turisme estima que del 13 al 22 d'abril uns 80.000 turistes visitaran les comarques lleidatanes i faran més de 210.000 pernoctacions. De complir-ser aquestes previsions el resultat d'aquesta Setmana Santa se situaria en termes molt similars a la de l'any 2018, que va tancar amb una mitjana d'ocupació del 95%, en els quatre dies festius. 

Des del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, així com des dels diferents subsectors d'allotjament turístic, no es descarta que les previsions puguin millorar, ja que «el nivell de reserves s'ajusta cada cop més a la sortida de vacances depenent de la climatologia i també de les ofertes». L'oferta d'allotjament per a aquests dies serà d'unes 70.000 places entre hotels, càmpings, cases de pagès, refugis, apartaments turístics i habitatges d'ús turístic a més de les segones residències, les quals també es preveu que registrin un bon nivell d'ocupació, principalment les del Pirineu. La tendència dels visitants per aquestes dates és de fer una reserva per a unes tres nits i en molts casos avançar la tornada al diumenge 21 d'abril.

Ocupació per subsectors

L'ocupació als establiments d'hoteleria a les zones turístiques de les comarques de Lleida des del Dijous Sant fins al dilluns de Pasqua serà d'un 80% i d'entre el 30 i el 40% en el primer tram de la setmana. Tot i això, no es descarta assolir la plena ocupació del Divendres Sant fins al diumenge de Pasqua.

En el cas del turisme rural, es preveu una ocupació d'entre el 90 i el 95% durant els dies festius arribant també a la plena ocupació de Divendres Sant a Diumenge. Pel que fa al primer tram, la mitjana d'ocupació estarà al voltant del 40%. Durant els primers dies, els establiments de Turisme Rural situats a les comarques del Pirineu de Lleida tindran una ocupació més alta que estarà per sobre del 50% i en algunes comarques com ara el Pallars Jussà es pot arribar al 70%, mentre a la plana l'ocupació serà inferior.

Pel que fa als càmpings, la previsió és de plena ocupació a les places de bungalous des del Dijous Sant fins al dilluns de Pasqua i d'un 60% els altres dies de la setmana. En la modalitat d'acampada, s'espera que força activitat, si bé en aquests moments el nombre de reserves és baix, però es preveu que es pugui animar en funció del temps. També les places d'apartaments turístics registraran una ocupació alta, principalment del Dijous Sant fins al dilluns de Pasqua, i així mateix les segones residències, que tindran un alt nivell d'ocupació per aquestes dates.

Pla general d'esquiadors a l'estació d'esquí de Port Ainé
Pla general d'esquiadors a l'estació d'esquí de Port Ainé | LleidaDiari.cat

 

Oferta de neu, natura i turisme actiu

Les comarques lleidatanes presenten per Setmana Santa una doble oferta que garanteix pràcticament l'activitat i l'ocupació turística, ja que coincideix el final de la temporada d'esquí amb l'inici de les activitats a l'aire lliure de turisme actiu i els esports d'aventura. L'Associació d'Empreses d'Esports d'Aventura del Pallars Sobirà preveu cobrir si el temps acompanya entre el 80% i 85% de serveis des del Dijous Sant fins al dilluns de Pasqua en tota l'oferta d'activitats, mentre en el primer tram de la setmana s'espera que es pugui cobrir entre el 40 i el 45% dels serveis. El Patronat de Turisme presentarà la nova temporada de turisme actiu i esports d'aventura dimarts vinent a Llavorsí.

Segons el Patronat de Turisme, el fet que enguany la Setmana Santa s'escaigui en unes dates tardanes del calendari afavoreix les activitats d'aigua, amb el ràfting com a principal protagonista, com també les activitats de senderisme i la BTT, amb una gran quantitat de rutes adaptades a totes les necessitats i per a tots els públics, i un ampli ventall d'activitats de natura a l'aire lliure.

Les estacions d'esquí afronten el final de la temporada 2018-2019

Per la seva banda, les estacions d'esquí afronten el final de la temporada 2018-2019 amb la Setmana Santa. En aquestes dates, les tres estacions d'esquí alpí lleidatanes que resten obertes al públic disposen de molt bones condicions de neu gràcies a les darreres nevades. Baqueira Beret, a la Val d'Aran, té 111 quilòmetres de pistes obertes i entre 75 i 165 centímetres de neu pols; Port Ainé, al Pallars Sobirà, disposa pràcticament el 100% de les pistes obertes amb 25,6 quilòmetres i un gruix de neu que oscil·la entre els 60 i els 120 centímetres, mentre Boí Taüll, a l'Alta Ribagorça, amb un 70% del domini esquiable obert ofereix 34 quilòmetres de pistes i uns gruixos de neu que van entre els 95 i els 115 centímetres de qualitat pols.

Per la seva banda, les estacions de nòrdic també preveuen tenir obertes les instal·lacions per Setmana Santa. L'estació de Tuixent-la Vansa està oberta per a la pràctica de l'esquí de fons amb gruixos de neu que oscil·len entre els 35 i els 70 centímetres. Les restants, estaran obertes per a usos turístics i les de Sant Joan de l'Erm, Tavascan i la de Tuixent-la Vansa també per a la practica de raquetes.

El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, així com també els diferents parcs naturals lleidatans, les esglésies de la Vall de Boí, el Centre d'Observació de l'Univers del Montsec, el monestir de Vallbona de les Monges, l'estany d'Ivars i Vila-sana i la mateixa Seu Vella de Lleida, seran altres dels indrets de la demarcació que rebran un bon nombre de visitants, de la mateixa manera que en anys anteriors.

Imatge general del tren històric dels Llacs
Imatge general del tren històric dels Llacs abans de sortir de l'estació de Lleida | LleidaDiari.cat

 


Comentaris

envia el comentari