Catalunya Diari

La sequera i les altes temperatures del gener posen en risc cultius de secà de Lleida

La calor avançada d'aquest hivern preocupa al sector fructícola per una possible floració avançada dels arbres que després es veig afectada per gelades tardanes

Imatge d'un presseguer extraient saba en una explotació de la Granja d'Escarp
Imatge d'un presseguer extraient saba en una explotació de la Granja d'Escarp | LleidaDiari.cat

Després d'un estiu càlid sense precipitacions abundants i una tardor on les pluges tampoc han fet gaire acte de presència, l'hivern a Catalunya continua essent meteorològicament parlant molt sec, un factor que està acusant diversos cultius de secà del país que es veuen afectats per la falta d'aigua. Un exemple el trobem a la Segarra i l'Urgell, on el cereal que es va sembrar a la tardor no creix perquè al terreny no hi ha saó i a finals de gener, la planta té la mida de la segona setmana després de la plantació. Tot i que el cereal que es va sembrar a la tardor a les zones de secà de l'Urgell i la Segarra va poder créixer en la seva fase inicial, la falta de precipitacions ha provocat que la vegetació hagi patit un retard accentuat que en algunes finques és de fins a dos mesos del seu cicle habitual. Això fa que la planta només mesuri uns dos centímetres d'alçada quan a aquesta època de l'any ja hauria de superar el pam de terra

Segons Ramon Augé, responsable d'UP a la Segarra, a banda de la sequera aquesta problemàtica deriva del fet que al novembre hi va haver moltes gelades continuades, que «van fer baixar la temperatura del sòl» de forma ràpida i això no va permetre el desenvolupament del blat i l'ordi. Un altre factor que està jugant en contra dels productors de cereal és el fet que enguany hi ha hagut poca boira, un fenomen meteorològic que aporta humitat al terreny i per tant «fa saó» que permet alimentar el creixement de la planta. Augé alerta que la collita del juny «serà molt minsa» i difícilment es podrà arribar als 4 o 5.000 quilos per hectàrea que s'aconsegueixen en un «any bo».

És més, segons Augé, encara que plogui les setmanes vinents, ja no s'aconseguirà una producció òptima, per la qual cosa, el sector confia en l'assegurança per sequera que en aquest cas els permet cobrar fins a 2.500 quilos per hectàrea. Pels productors de fruita dolça en aquests moments no existeix una especial preocupació relacionada amb la sequera, ja que tot indica que la pròxima campanya de reg està garantida. Tot i això, si persisteix aquesta important sequera i en les pròximes setmanes i mesos no comença a ploure i no neva de forma suficient a les comarques pirinenques si que es podria arribar a donar algun problema per manca d'aigua amb vista a mitjans o finals de la temporada d'estiu, que podria obligar a aplicar algun tipus de restricció, segons el president d'Asaja Lleida, Pere Roqué.

Una planta de cereal poc crescuda per culpa de la sequera en una finca de la Segarra
Una planta de cereal poc crescuda per culpa de la sequera en una finca de la Segarra | LleidaDiari.cat

 

El que sí que preocupa més als fructicultors és l'avançament que podria donar-se en la floració, sobretot en aquelles varietats més primerenques de fruita de pinyol, tenint en compte les elevades temperatures que s'estan registrant a les comarques de Lleida des de l'inici d'aquest any que arriben als setze i disset graus de temperatura i fins i tot als 20 algun dia. Roqué explica que els arbres fruiters necessiten hores de fred per poder hivernar, quan s'atura el flux de la saba de l'arbre i aquest descansa, però enguany aquest hivern «anorma» està fent que els arbres no hagin tingut les suficients hores de fred que necessiten a l'hivern.

El responsable d'Asaja Lleida confia que acabi arribant l'onada de fred prevista pels pròxims dies, ja que «tot això tornarà a posar l'arbre al lloc que pertoca per l'època». Però Roqué adverteix que, en cas contrari, es produirà un avançament de la floració d'entre uns deu o quinze dies en presseguers i nectariners que en cas d'una gelada durant el mes de març podria malmetre bona part de la producció com ja va passar l'any 1991. En una temporada normal el període de floració de la fruita de pinyol no es produeix entre mitjans i finals de març.

El coordinador d'UP a la Segarra, Ramon Augé, en una finca de cereal que pateix els efectes de la sequera
El coordinador d'UP a la Segarra, Ramon Augé, en una finca de cereal que pateix els efectes de la sequera | LleidaDiari.cat

 


Comentaris

envia el comentari