Catalunya Diari

La sequera situarà la producció d'oli de la DOP Les Garrigues entorn dels 3 milions de quilos

La campanya arrenca amb preus baixos en l'oli a granel però s'espera que es mantinguin estables en el cas del producte envasat

Oli d'oliva verge extra del raig a la Cooperativa de Maials
Oli d'oliva verge extra del raig a la Cooperativa de Maials | LleidaDiari.cat

La sequera farà caure aquesta campanya la producció d'oli d'oliva a la Denominació d'Origen Protegida (DOP) fins als tres milions de quilos, una xifra per sota de l'any passat i que suposa menys de la meitat del seu potencial productiu, que és d'entre sis i set milions de quilos.

Les darreres pluges han estat beneficioses pels arbres però han arribat tard, segons el president de la DOP, Enric Dalmau. «Al final el que ens salvarà aquesta collita són els regs de suport» com és el Segarra-Garrigues, ha assenyalat. 

Els preus més baixos dels darrers cinc anys

Després d'una darrera campanya que va finalitzar amb els preus més baixos dels darrers cinc anys, Dalmau considera que encara és d'hora per poder preveure com evolucionar els de la nova campanya, tot i que confia que es mantinguin estables en el cas de l'oli envasat, mentre en l'oli a granel que es ven a països com ara Itàlia, «de partida els preus són baixos».

  

Els productors de la DOP Les Garrigues han iniciat aquesta setmana la recol·lecció de l'oliva en una campanya marcada la sequera del darrer any. 

La manca de precipitacions ha provocat la pèrdua de moltes olives a la DOP Les Garrigues, «moltes de les quals no s'han pogut salvar amb les pluges» de les darreres setmanes. «La sequera no és d'un any sinó que portem tres anys de sequera important i, al final, es nota», puntualitza Dalmau. Les darreres pluges «permetran pal·liar una mica aquesta sequera acumulada però cal tenir en compte que cop el clima és més extrem i passem de la calor al fred i del fred a la calor». «Plou poc i quan ho fa, és amb intensitat», remarca.

Pla sencer d'un pagès collint olives arbequines en una finca de Maials
Pla sencer d'un pagès collint olives arbequines en una finca de Maials | LleidaDiari.cat

Els aiguats van ocasionar danys en zones puntuals

Al marge de la sequera, els aiguats que van afectar algunes poblacions de la DOP Les Garrigues han ocasionat danys en zones puntuals amb oliveres arrencades en poblacions on va baixar la rovinada. Tot i això, Dalmau remarca que els danys han estat sobretot de caràcter estructural i han malmès «camins, marges, ponts i magatzems on hi havia maquinària». De la mateixa manera, que va passar en les localitats del Segrià i les Garrigues afectades per l'incendi de finals de juny. En aquest sentit, el president de la DOP, Enric Dalmau, reclama més implicació de les administracions davant «catàstrofes» com aquestes.

Segons les primeres previsions, la producció se situarà enguany entorn dels tres milions de quilos, tot i que caldrà veure com surten els rendiments durant les pròximes setmanes, malgrat que de moment són positius, segons Dalmau. «Al final el que ens salvarà aquesta collita són els regs de suport que hi ha a la comarca», ja que «permet a l'olivera fer el seu procés i garantir la collita», afirma el president de la DOP. Així, la DOP segueix apostant per un reg de suport com és el Segarra-Garrigues per «no tenir els problemes de sequera que tenim any rere any i de pèrdua de collites».

Un treballador de la Cooperativa de Maials
Un treballador de la Cooperativa de Maials | LleidaDiari.cat

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari