Catalunya Diari

S'estabilitza el cabal dels rius pirinencs però es manté activada l'alerta del Pla Inuncat

El nivell de la Garona i la Noguera Ribagorçana va a la baixa, mentre la Pallaresa està en situació de preavís tot i que la CHE no preveu que vagi a més

Imatge del riu Noguera Pallaresa al seu pas per Sort, al Pallars Sobirà
Imatge del riu Noguera Pallaresa al seu pas per Sort, al Pallars Sobirà | LleidaDiari.cat

La situació dels rius pirinencs ha millorat en les darreres hores amb l'estabilització del cabal dels rius Garona i Noguera Ribagorçana, així com també de la Noguera Pallaresa, del Segre i la Valira. Tot i això, Protecció Civil manté activat des de diumenge a la tarda l'alerta del Pla Especial d'Emergències per Inundacions de Catalunya (INUNCAT) pel desgel i per si es produís l'arribada de pluges al Pirineu. Tot i això, segons la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), la previsió es que el nivell d'aquests rius no vagi en augment en les pròximes hores i es mantingui estable o, fins i tot, vagi a la baixa. Aquest dilluns el cabal del Riu Garona era de 19,40 m3/s, a Arties, i de 93,61 m3/s, a Bossòst, per sota, dels nivells que tenia diumenge, segons dades de la CHE. També segueix una tendència a la baixa la Noguera Pallaresa tot i haver registrat un lleuger increment passada la mitjanit. L'únic riu en situació de preavís és la Noguera Pallaresa malgrat que la CHE també estima que el seu cabal no anirà a més en les pròximes hores.

Protecció Civil manté activada l'alerta del Pla Inuncat tot i que en les darrers hores s'ha estabilitzat el cabal dels rius del Pirineu. Segons dades de la CHE, el riu Garona registrava aquest dilluns al matí 93,61 m3/s a Bossòst, després d'haver arribat la mitjanit passada als 107,42 m3/s. A Arties, ha passat dels 24,82 m3/s de la matinada als 19,40 m3/s d'aquest matí. També ha anat a la baixa en les darreres hores la Noguera Ribagorçana. El nivell del riu al Pont de Suert era a la mitjanit de 55,77 m3/s, mentre aquest matí ha descendit fins als 52,22 m3/s. L'increment del cabal, però, ha estat més important al Pont de Montanyana, aigües avall, en què a primera hora de la matinada va assolir els 63,27 m3/s, mentre aquest matí el nivell ha caigut fins als 31,31 m3/s. 

Imatge del riu Noguera Pallaresa aigua avall del pantà de la Torrassa, a la Guingueta d'Àneu
Imatge del riu Noguera Pallaresa aigua avall del pantà de la Torrassa, a la Guingueta d'Àneu | LleidaDiari.cat

 

La CHE té activada la situació de preavís al riu Noguera Pallaresa i la previsió és que el nivell continuï estable en les pròximes hores i no s'incrementi. A Escaló, presenta aquest dilluns un cabal de 73,59 m3/s, similar a l'assolit a partir de la mitjanit passada. A Collegats durant la nit ha arribat als 161,3 m3/s mentre aquest matí el nivell s'ha situat en els 155,5 m3/s. Pel que fa als cabals del Segre i la Valira, la previsió també es que s'estabilitzin o vagin lleugerament a la baixa, tot i això caldrà estar atents per si l'arribada de pluges pogués capgirar la situació. 

Pla general del riu Noguera Pallaresa al seu pas pel centre de Sort
Pla general del riu Noguera Pallaresa al seu pas pel centre de Sort | LleidaDiari.cat

 


Comentaris

envia el comentari