Catalunya Diari

Salut xifra en 69.129 les dosis caducades i ho atribueix a la dificultat d'ajustar la vacunació sense cita

S'administren 1.297 vaccins en l'estratègia de vacunació als campus universitaris

El Departament de Salut ha xifrat en 69.129 les dosis de vacuna de la covid-19 caducades en les últimes setmanes a Catalunya. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha indicat que aquesta xifra correspon a 9.103 vials i significa un 0,6% del total de dosis administrades.
 

Cabezas ha justificat que s'hagin caducat aquestes dosis a la dificultat d'ajustar «l'oferta i la demanda» quan la vacunació és sense cita prèvia, estratègia que van obrir a l'agost per facilitar al màxim la inoculació, i per garantir que si una persona acudia a un centre, rebés el vaccí. 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

La secretària de Salut Pública ha recordat que les vacunes s'han de descongelar abans d'administrar-se i que a l'agost van intentar facilitar al màxim la inoculació, com amb la possibilitat de rebre el vaccí sense cita prèvia o la segona dosi a un lloc diferent de la primera. Ara bé, el nombre de vacunats va ser més baix del que esperaven a l'agost i, al setembre, el ritme tampoc s'ha reactivat com havien previst. 

Jove rebent una vacuna en una aula universitària.
Salut xifra en 69.129 les dosis caducades i ho atribueix a la dificultat d'ajustar la vacunació sense cita | ACN

L'oferta àmplia dificulta la planificació

Cabezas ha atribuït les vacunes caducades a aquesta situació: «Les ofertes més àmplies dificulten la planificació. Quan la demanda superava l'oferta, no hi havia pèrdues, però quan l'oferta ha superat la demanda, ens hem assegurat no perdre cap persona per vacunar». 
 

Tot i les dificultats per arribar a la població no vacunada en les darreres setmanes, la responsable de Salut Pública ha assenyalat que les cobertures són altes, de la població amb pauta completa i que donen per tancada aquesta primera fase d'arribar a la població general. La segona es basarà sobretot a vacunar persones que es van contagiar; continuar intentant arribar als que encara no han rebut el vaccí i administrar les terceres dosis
 

De fet, des de fa ja algunes setmanes Salut ha centrat esforços en estratègies comunitàries de vacunació més que en punts massius. Una d'aquestes estratègies complementàries ha estat en els campus universitaris, on s'han administrat 1.297 dosis. Cabezas ha admès que el nombre d'estudiants és relativament baix amb relació al total de població d'aquests grups d'edat, però ha assenyalat que cada dosi «val la pena». «Pensàvem que calia anar-hi i la resposta que han tingut els estudiants ha estat aquesta», ha resolt. 
 


Comentaris

envia el comentari