Catalunya Diari

El síndic d'Aran es mostra «molt preocupat» per l'afectació de l'article 155 al govern aranès

Barrera diu que ara mateix «no hi ha damunt la taula debatre sobre la independència de la Val d'Aran perquè no és possible dins de la legalitat»

Reunió dels portaveus del Conselh Generau d'Aran, encapçalats pel síndic d'Aran, Carles Barrera (CDA). Hi han assistit el secretari general d'UA, Francesc Boya i el conseller José Antonio Bruna (PRAG)
Reunió dels portaveus del Conselh Generau d'Aran, encapçalats pel síndic d'Aran, Carles Barrera (CDA). Hi han assistit el secretari general d'UA, Francesc Boya i el conseller José Antonio Bruna (PRAG) | LleidaDiari.cat

El síndic d'Aran, Carles Barrera, s'ha mostrat «molt preocupat» per l'aplicació de l'article 155 i com pot afectar a l'autogovern aranès. Els portaveus de les tres forces polítiques araneses amb representació al Conselh Generau; Convergència Democràtica Aranesa (CDA), Unitat d'Aran (UA) i Partit Renovador d'Arties-Garòs (PRAG) s'han reunit aquest dilluns conscients que amb l'aplicació de l'article 155 s'acaba amb vint-i-sis anys de capacitat d'autogovern aranès. La gravetat de la situació ha portat, al síndic, a convocar un ple extraordinari, pel dijous dia dos de novembre, per abordar aquesta situació i acordar un manifest que expressi la voluntat del poble aranès. Barrera s'ha mostrat contundent i ha dit que ara mateix «no hi ha damunt la taula debatre sobre la independència de la Val d'Aran respecte a Catalunya perquè no és possible dins de la legalitat» però sí que tenen aspiracions a què quan es modifiqui la Constitució espanyola inclogui l'especificitat de la Val d'Aran i l'augment de l'autogovern aranès.

Barrera ha afegit que l'aplicació del 155 priva d'una interlocució política per poder avançar en el desplegament de la Llei d'Aran. La falta de diàleg institucional és l'aspecte que més preocupa el Govern aranès donat que «de moment» les finances no s'han vist afectades i tots els tràmits «s'estan fent amb normalitat». El síndic ha narrat que les aspiracions del poble aranès són el desplegament de la Llei d'Aran i en aquest aspecte l'aplicació del 155 pot fer que es vegi bloquejat. Durant la roda de premsa posterior a la reunió dels portaveus s'ha recordat que la Llei d'Aran emana del Parlament de Catalunya i només aquest Parlament és el que l'ha reconegut, l'any 1990 primer i recentment el 2015. No hi ha més enllà de la llei d'Aran, aprovada el febrer de 2015, cap altra llei que reconegui la realitat aranesa.


Comentaris

envia el comentari