Catalunya Diari

Solsona creu que «no té sentit» seguir un ritme de desconfinament de Lleida

David Rodríguez reconeix que la desescalada per províncies els ha deixat descol·locats

Pla general de l'avinguda del Pont, amb els nous cartells
Solsona demana als vianants que circulin per les voreres de la dreta | LleidaDiari.cat

L'alcalde Solsona, David Rodríguez, creu que «no té cap sentit» que el Solsonès segueixi un ritme de desconfinament diferent del de la Catalunya Central.

El Solsonès és l'única comarca que pertany a Lleida i, per tant, la seva desescalada seguiria el ritme d'aquesta província. «Això ens ha deixat descol·locats i fora de lloc», reconeix. Recorda que, a banda de què l'hospital de referència és el de Manresa i, per tant a una província diferent, existeix una important aliança econòmica amb Cardona, també al Bages.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

A l'espera del BOE

El batlle confia en el fet que, en el document final que es publiqui al BOE sobre com serà el desconfinament, «tot això se solucioni». El Solsonès pertany a Lleida i, per tant, és l'única comarca sencera de la Catalunya Central que no seguirà el desconfinament marcat per Barcelona. Segons l'alcalde de la capital, David Rodríguez, l'aliança amb el sud, és a dir, el Bages, és clara. Exemples clars són que en l'àmbit sanitari pertany a la Regió Central i, per tant, l'hospital de referència és el de Manresa. També en l'àmbit empresarial. Ho demostra l'aliança que tenen amb Cardona per al desenvolupament econòmic del territori.

Rodríguez reconeix que, quan van conèixer que les fases de desconfinament s'establirien per províncies, van quedar «descol·locats i fora de lloc». «Veus les coses que s'aproven i t'adones que qui va redactar això pensava en Barcelona i la seva àrea metropolitana, perquè amb la realitat del país no s'entén», assegura. A més, creu que el fet que el document de desconfinament encara no s'hagi publicat, genera encara «més incertesa». «I el que necessitem és certesa, veure l'afectació real de tot això», afegeix.

La comarca «més sana»

El Solsonès és la comarca de la Catalunya Central on el virus ha tingut una menor incidència, amb una xifra de contagis i defuncions molt per sota de la mitjana. A la capital, només s'han confirmat 27 casos des de l'inici de la pandèmia i s'han registrat dues defuncions en tota la comarca. El que podia haver estat un focus, la residència d'avis, es va «controlar molt bé des del primer moment», diu l'alcalde, que també destaca el comportament exemplar de la ciutadania.

En aquest sentit, l'alcalde creu que s'hauria de plantejar un desconfinament més adequat a la realitat de cada municipi. Posa com a exemple la limitació dels passejos amb els infants a un quilòmetre. «Per nosaltres és una bestiesa, perquè a aquesta distància nosaltres no podem anar a un espai verd», explica, tot recalcant que «tindria més sentit poder arribar a les nostres àrees verdes i que la gent no es concentri en un mateix punt».

El recel contra els ajuntaments

Segons Rodríguez, seria necessari donar un major grau d'implicació als ajuntaments. «Madrid té desconfiança a la Generalitat i els dos recels als ajuntaments, malgrat que ens van donant copets a l'esquena, però poca cosa més», diu. Per això creu que s'hauria de seguir el principi de subsidiarietat i donar més veu als consistoris «perquè ho estan gestionant bé».


Comentaris

envia el comentari