Solsona fa més lluïda l’arribada dels Reis amb l’ampliació de la comitiva

Imatge de la cavalgada dels Reis a Solsona

Imatge de la cavalgada dels Reis a Solsona | LleidaDiari.cat

 

Els Reis d’Orient quan arribin a Solsona, dissabte a un quart de set de la tarda, es trobaran amb diverses novetats, entre les quals hi ha l’ampliació de la comitiva i la modificació del recorregut per la ciutat, canvis introduïts per fer més lluïda i vistosa l’arribada dels personatges més esperats de l’any. La cavalcada enguany arribarà a mobilitzar prop de dues-centes persones, entre infants i adults. Nens i nenes amb fanalets obriran la comitiva, que arribarà com cada any per l’avinguda del Cardenal Tarancón.

 

Els seguiran els estels lluminosos; l’escriba del carbó, acompanyat de dotze carboners, que s’hi incorporen per primera vegada; la carrossa dels elfs; l’escriba dels regals amb dotze patges nous; infants amb globus d’heli; els Reis, flanquejats per armats i seguits de portadors de torxes. La majoria d’aquests arribaran fins al portal del Castell, punt des d’on Melcior, Gaspar i Baltasar baixaran de la carrossa per continuar el recorregut a peu amb l’acompanyament musical de l’Orquestra Patinfanjàs.

 

Per primera vegada, participen en aquest acte central de l’agenda nadalenca solsonina els cursos de 5è i 6è de primària de les escoles Setelsis, Arrels i El Vinyet, que van respondre a la crida realitzada per l’Ajuntament per ampliar la comitiva. Novetats en l’escenografia, la música, la pirotècnia i l’itinerari plantejades i incorporades per la comissió de Reis aportaran nous elements de sorpresa a Solsona. A diferència dels últims anys, l’itinerari discorrerà pel mig del passeig del Pare Claret, en lloc de fer-ho per la plaça del Camp. I, una vegada la comitiva reial arribi al portal del Castell, Ses Majestats baixaran de la carrossa, però no pronunciaran el discurs des d’aquest punt, on fins ara eren rebuts per la corporació, sinó que continuaran a peu pel carrer del Castell fins a la plaça de Sant Joan.

 

El desplaçament pel nucli antic és el que permet més proximitat entre els tres savis i les famílies amb mainada, que aprofiten per encaixar-los la mà, recollir-ne algun caramel o fer-s’hi la foto de rigor. La comissió de Reis ha apostat pel canvi d’escenari, la capella del segle XVIII dedicada a sant Joan, en considerar-lo un emplaçament més adient. De fet, els Reis ja s’havien adreçat a la ciutadania solsonina des d’aquest mateix indret en algunes edicions dels anys vuitanta. Des de la capella de la plaça de Sant Joan Ses Majestats oferiran la seva al·locució abans de continuar pel carrer de la Mare de Déu, la plaça Major i el carrer de Sant Miquel fins a arribar a la catedral, pels volts de les vuit del vespre, per fer l’ofrena a la imatge del nen Jesús a la capella del Claustre, com és tradició. També és novetat d’aquest any la renovació íntegra de la carrossa de l’estel de Betlem. El consistori intentarà cada any invertir en l’arranjament d’un dels vehicles de la comitiva.

 

Solsona es compromet amb la campanya #BaltasarDeVeritat

Solsona, d’altra banda, és una de les ciutats adherides a la campanya #BaltasarDeVeritat, impulsada per la plataforma Casa nostra, casa vostra. Tal com ja ha passat en anys anteriors sempre que s’ha aconseguit la col·laboració de veïns afro descendents, ni el rei negre ni el seu patge no seran persones embetumades, una pràctica a la qual s’atribueix un origen històricament racista. L’arribada dels Reis d’Orient a Solsona és organitzada per les regidories de Cultura i Educació i la comissió de Reis, integrada per una dotzena de persones, entre les quals n’hi ha vuit de voluntaris externs a l’Ajuntament.

 

Hi col·laboren, per fer-la possible, l’Agrupament Escolta Pare Claret, els Trabucaires de Solsona, l’Escola de Dansa de Solsona, l’Esplai Riallera, les tres escoles de primària de la ciutat, l’Orquestra Patinfanjàs, la Fundació Volem Feina, el Centre Excursionista del Solsonès, Tatrau Escola de Teatre i diverses persones a títol individual.