Catalunya Diari

Solsona programa una festa major amb canvis a causa de la Covid

Enguany salten del programa els ballets, les baixades i els passacarrers

Imatge de la presentació de la Festa Major de Solsona
La 367a Festa Major de Solsona esquiva la situació d’excepcionalitat amb canvis en la programació | LleidaDiari.cat

Solsona no renuncia a la seva 367a Festa Major, que se celebrarà, com sempre, del 7 al 10 de setembre. Malgrat el context d'incertesa i excepcionalitat, l'Ajuntament presenta un programa similar al dels anys anteriors, tot i que en suprimeix els actes centrals amb imatgeria festiva per complir les mesures de seguretat que requereix la pandèmia.

Aquest migdia ha avançat el programa en roda de premsa la regidora de Cultura, Judit Gisbert, que també ha donat a conèixer el disseny gràfic escollit per a la portada, obra de l'artista navassenc Jaume Gubianas. Una trentena d'actes culturals, lúdics i esportius organitzats per l'Ajuntament, entitats i particulars integren el programa d'aquest any, des del 4 fins al 10 de setembre. «No volem llançar la tovallola malgrat la situació, ens fa il·lusió fer festa grossa si podem garantir les mesures de seguretat necessàries amb les adaptacions que facin falta», ha ponderat Judit Gisbert. Aquest any es potencien els espais exteriors i les places que permeten un major aforament, com la del Camp, que pot acollir 200 persones.

La cartellera inclou una dotzena d'actuacions musicals

La cartellera inclou una dotzena d'actuacions musicals, entre les quals una correspon al concert solidari del SOM (dia 6), a càrrec d'Anna Roig i Àlex Cassanyes Big Band Project, i tres són organitzades per Joventut Solsonina; cinc funcions de l'obra que estrena Lacetània Teatre, La nostra ciutat, i dos espectacles familiars. Cap actuació, per normativa, serà a peu dret i els balls s'han transformat en concerts.

L'esquema festiu tradicional de la Festa Major és el que es veurà més afectat per les mesures que obliga a adoptar la Covid-19. No hi haurà passacarrers, ni baixades i pujades, ni ballets a la plaça Major, ni capta dels geganters. «Ens ha costat prendre aquesta decisió, però no podem propiciar aglomeracions», assenyala la regidora. Es van estudiar totes les possibilitats conjuntament entre la regidoria de Cultura, l'Agrupació de Geganters i la Confraria de la Mare de Déu del Claustre. Es va sospesar l'opció de mantenir els ballets amb accés restringit, «però era massa complicat controlar les entrades i evitar que el públic es concentrés als extrems dels carrers que conflueixen a la plaça». Cal tenir en compte, a més, que l'aforament permès en aquest punt seria tan sols de 56 persones de públic.

 

Un tast de gegants

Per no despullar completament la Festa patrimonial d'interès nacional dels solsonins dels seus elements més icònics, s'ha optat per buscar fórmules que en suposen «un petit tast», en paraules de la regidora. Així, per exemple, per al tret de sortida de la festa, el 7 de setembre al migdia, hi haurà els quatre gegants plantats a la plaça Major durant la tronada, acompanyats de l'Orquestra Patinfanjàs; el mateix dia al vespre, abans del cant de la Salve, el ball de bastons rebrà la corporació municipal i la resta d'assistents a la plaça de la Catedral, i els dies 8 i 9 al matí, abans de la missa, faran la rebuda els quatre gegants i els cavallets, musicalment acompanyats de la Patinfanjàs.

Enguany, seguint les indicacions de Foment de les Tradicions Catalanes, no hi haurà proclamació de nous representants del pubillatge local, i prorrogaran la seva vigència un any més Maria Ramonet i Ferran Castells, com a pubilla i hereu, i Clàudia Rafart i Darío Rafael Romero, com a donzella d'honor i fadrí. Una de les novetats d'aquest any, necessària per controlar l'aforament, serà el requisit d'inscripció prèvia per a diverses convocatòries en espais tancats. Serà el cas, entre d'altres, del cant de la Salve (dia 7), l'homenatge a la Mare de Déu del Claustre a la catedral (dia 8), el concert de La Chatta a la Sala Polivalent (dia 8) i el de la Cobla-Orquestra Montgrins al mateix lloc (dia 9). Les reserves es podran fer fins al 4 de setembre presencialment a l'OAC municipal, o bé per correu electrònic a [email protected]

Tres castells de focs

També es modifica el castell de focs. A fi d'evitar la concentració de públic en un sol punt, s'organitzaran focs artificials simultanis des de tres emplaçaments: el Camp del Serra i el sector de la Cabana del Màrtir (al costat del cementiri) s'afegeixen al del pati de l'Escola Arrels II. Es recomana a la ciutadania que vulgui assistir-hi que es dirigeixi al punt més proper al seu domicili.

Aquest any Solsona celebrarà una Festa Major diferent, com era d'esperar. Des del consistori es fa una crida a la població: «Hem fet tot el que hem pogut per tenir festa, però és fonamental que els ciutadans hi participem amb sentit comú i vetllem entre tots perquè es respectin les mesures de seguretat, com les distàncies físiques, que han d'evitar la propagació del coronavirus». Judit Gisbert es mostra convençuda que «la ciutadania valorarà aquest esforç i hi posarà de la seva part».

La Festa Major veurà reduït el pressupost entre un 25 i un 30 per cent respecte de l'any passat, que va ser de 114.000 euros. Tots els actes són gratuïts, excepte el concert solidari del SOM, que és benèfic i destinarà la recaptació a l'Associació Elín, dedicada a l'acollida i integració de persones migrants a Ceuta, i l'obra de Lacetània Teatre, que col·laborarà amb el Fons d'emergència social de Solsona amb una part de la recaptació.


Comentaris

envia el comentari