Catalunya Diari

Sort demanarà llambordes Stolpersteine en record a 4 deportats

La iniciativa sorgeix a partir del treball de recerca dut a terme per Josep Calvet i publicat al seu darrer llibre

L'Ajuntament de Sort ha decidit iniciar el procés per demanar llambordes Stolpersteine en record dels veïns del municipi que van ser deportats a camps d'extermini nazi.

Segons el treball de recerca fet per Josep Calvet i publicat al seu darrer llibre: 'Sort-Tel-Aviv. Dues bessones separades pel nazisme' es tenen documentades un mínim de quatre persones. Concretament són Josep Rey Pau de Castellviny, Josep Llo de Llessui, Josep Rabasa Sabarich de Sort i Manuel Baqueró Font d'Altron.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

La iniciativa Stolpersteine, que té com a significat «pedres amb què pots ensopegar», va néixer a Alemanya de la mà de l'artista Gunter Demnig. Les primeres llambordes es van col·locar a Berlín el 1996, dedicades a persones jueves residents al barri de Kreuzberg.

Pla tancat d'una de les deu llambordes Stolpersteine que s'han instal·lat aquest dissabte a Lleida
L'Ajuntament de Sort demanarà llambordes Stolpersteine en record a quatre deportats | LleidaDiari.cat

El primer pas per aconseguir-les és l'aprovació de la proposta per ple

A Catalunya, el Memorial Democràtic impulsa les llambordes dels morts als camps de concentració i ja hi ha algunes Stolpersteine a poblacions catalanes. El primer pas per aconseguir-les és l'aprovació de la proposta per ple i elaborar una documentació sobre les persones a qui aniran dirigides.

Així, està previst presentar la moció en la sessió del 13 de juliol per part de l'equip de govern de Som Poble i Junts per Sort. Com que les peces són creades de manera artesanal per l'artista, aquestes poden trigar uns dos anys o més en arribar.

En elles s'inscriu el nom, l'any de naixement i les circumstàncies de la mort

Les peces tenen una superfície d'uns 10×10 centímetres de llautó i en elles s'inscriu el nom, l'any de naixement i les circumstàncies de la mort de la persona a les que recorden (la majoria assassinades en camps de concentració).

Aquestes llambordes normalment es col·loquen al lloc de residència d'aquestes persones o al lloc on treballaven. L'objectiu del projecte és recordar a les persones que una vegada van viure en aquelles cases, pisos o espais on ara es col·loquen.


Comentaris

envia el comentari