Catalunya Diari

El suport d'En Comú Podem permetrà convalidar el Decret de Renovables

PSC i la CUP ja han dit que el rebutgen

En Comú Podem votarà a favor de convalidar el Decret d'Energies Renovables dimecres al Parlament i rebutjaran que es tramiti com a projecte de llei. Per al diputat Lucas Ferro, aquest és un decret que Catalunya hauria d'haver aprovat fa deu anys i ha reclamat que el país acceleri el ritme de les energies renovables. Ferro ha explicat que declinaran que es tramiti com a projecte de llei perquè això suposaria molts mesos d'incertesa jurídica.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Els comuns han deslligat la seva posició de la negociació dels pressupostos de la Generalitat, que es van poder tramitar gràcies al preacord al qual van arribar amb l'executiu que presideix el republicà Pere Aragonès. El decret que està previst tiri endavant aquest dimecres no s'hauria pogut convalidar sense els vots a favor o l'abstenció d'En Comú Podem, ja que el grups parlamentaris del PSC-Units i la CUP ja han manifestat que el rebutgen.

El parc eòlic de la serra del Vilobí, entre els termes municipals de Tarrés i Fulleda, en una imatge d'arxiu.
Imatge d'un par eòlic | LLEIDADIARI.CAT


L'única condició que han posat els de Jéssica Albiach per a donar el seu vistiplau a la convalidació del decret que fa un mes va aprovar el Consell Executiu és que la consellera d'Acció Climàtica del Govern de la Generalitat, Teresa Jordà, comparegui un cop a l'any al Parlament de Catalunya per retre comptes davant dels grups parlamentaris en relació amb el desplegament de les energies renovables.

Ferro ha assenyalat que Catalunya ha perdut 10 anys i que això posa en risc que compleixi amb els objectius de renovables del 2030 i el tancament nuclear, a més a més de generar dependència energètica. Per això ha destacat la necessitat de desencallar el decret – que «millora el de l'exconseller de Territori i Sostenibilitat Damià Calvet», ha dit- i ha justificat que rebutjaran que es tramiti com a projecte de llei per evitar allargar la «incertesa».

El diputat dels comuns ha demanat espais de concertació amb els territoris i que es garanteixi que hi participin, i creu que aquest text ho fa. D'altra banda, ha exigit que els acords «vagin més enllà» i s'entri a discutir el paper que ha de tenir l'empresa d'energia pública. I ha demanat una llei de transició energètica per debatre quin model energètic vol Catalunya per als pròxims anys. 


Comentaris

envia el comentari