Catalunya Diari

El tall a la C-13 provoca una allau de cancel·lacions al Pallars Sobirà

Municipis i hostalers reclamen més inversions a la comarca

Pla general d'un cotxe circulant cap a Llavorsí per la C-13 | LleidaDiari.cat

El tall a la C-13 entre Rialp i Llavorsí, al Pallars Sobirà, ha tingut efectes negatius sobre el turisme i ha provocat la cancel·lació del 10% de les reserves hoteleres a la comarca, segons ha explicat el president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau.

El sector de la restauració ha estat l'altre gran afectat per l'esllavissada de divendres. Si en aquesta època de l'any l'ocupació als restaurants acostuma a fregar el 100%, aquesta cap de setmana «ha costat» tenir un 60%, ha precisat Castellarnau. Des de la federació, així com des del Consell Comarcal, han agraït la rapidesa dels treballs per a reobrir la carretera. Tot i això, coincideixen en reclamar millors inversions per tal d'evitar que es repeteixin episodis com el d'aquest cap de setmana.

Un 10% de cancel·lacions de les reserves hoteleres d'aquest cap de setmana

El president de la Federació d'Hostaleria de Lleida ha xifrat en un 10% les cancel·lacions de les reserves hoteleres d'aquest cap de setmana a causa del tall a la C-13. A banda d'això, Castellarnau també ha afegit que hi ha «altra gent que hauria vingut però al veure les condicions no ho han fet».

En el cas dels restaurants, ha explicat que l'afectació ha estat «molt més forta», ja que molts dels locals de la zona depenen, en gran part, dels clients que es desplacen d'un lloc a un altre». En aquest sentit, Castellarnau ha dit que des del divendres a la nit i fins aquest diumenge al migdia als restaurants els «hi ha costat» arribar al 60% d'ocupació quan en condicions normals, estan plens o gairebé plens.

Gran part dels turistes han marxat

Castellarnau també ha explicat que gran part dels turistes que aquest diumenge tornaven als seus llocs d'origen han marxat «a primera hora del matí» fent la ruta de més de tres hores que travessa el Coll de la Creu de Perves, el túnel de Vielha i el Port de la Bonaigua. «No han gaudit del diumenge sinó que han marxat després d'esmorzar perquè no sabien com acabaria el dia», ha indicat.

Així mateix, el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús, ha assegurat que el sector econòmic de la comarca «ha rebut una patacada», i ha afegit que malgrat s'hagi «intentat minimitzar al màxim» l'afectació, el tall de la C-13 ha estat «especialment dur» per l'economia de la comarca, ja que aquests «són els dies més forts de la temporada».

Reclamen més inversions

Tant Castellarnau com Isús coincideixen en reclamar més inversions per a la comarca. El president del Consell Comarcal ha indicat que tot i haver habilitat el pas alternatiu a la C-13, la comarca «continua tenint una situació de provisionalitat». Per aquest motiu, demana que es busquin «solucions definitives» i que es faci més inversió «que la que s'ha fet en l'última dècada» perquè «no es repeteixin episodis com els d'aquests dies». «Tenim compromisos des de fa molt temps, ara el que volem són realitats i estarem satisfets quan les vegem», ha finalitzat Isús.

Per la seva banda, Castellarnau ha lamentat que no s'hagin invertit més diners per prevenir esllavissades com la del divendres. «Ara el mal ja està fet i esperem que no torni a passar», ha dit Castellarnau, que ha afegit que «la part positiva» que se'n desprèn és adonar-se de com de «fràgils» són. «El Pallars Sobirà és un cul de sac, sobretot a l'hivern», ha dit. Per últim, el president de la Federació d'Hostaleria de Lleida també ha reclamat més infraestructures per la comarca i la possibilitat de plantejar el projecte del túnel de la Bonaigua perquè «la gent es pugui comunicar, viure i treballar durant tot l'any en aquesta zona de muntanya, que ja costa prou viure-hi».

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari