Catalunya Diari

Tallers sobre les plantes de les bruixes, algunes de les activitats de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu

Les visites teatralitzades amb l’Esperanceta i al Castell de València d’Àneu i les esglésies romàniques completen l’oferta per als visitants

Taller 'Les Plantes de les bruixes' que es realitza per l'entorn d'Esterri d'Àneu
Algunes de les activitats d’estiu de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu | Ecomuseu

L'Ecomuseu de les Valls d'Àneu ha incorporat aquest any una novetat a les seves activitats d'estiu, que està resultant tot un èxit i que ha convertit el fenomen de la bruixeria en un reclam cultural i turístic.

Es tracta de la ruta 'Les Plantes de les bruixes', en la qual tots els dimecres i dissabtes fins al 2 de setembre té lloc una passejada-taller d'una hora de durada per l'entorn d'Esterri d'Àneu, en què el visitant pot descobrir les plantes de les bruixes, les que protegien, guarien, enamoraven i enverinaven. La iniciativa forma part de les Activitats d'Etnobotànica Pirinenca a l'Ecomuseu. L'èxit de la ruta s'emmarca en la fascinació que genera la bruixeria a les Valls d'Àneu. De fet, una investigació recent, sobre la qual després es va realitzar una exposició, constata que són el bressol europeu de la caça de bruixes.

Els primers judicis sobre bruixeria van ser al Pirineu

La investigació conclou que els primers judicis sobre bruixeria van ser al Pirineu, concretament a les Valls d'Àneu, on es va registrar la primera llei europea contra la bruixeria (s. XV). Aquest fet és determinant per mostrar la realitat de les comarques del Pirineu, on encara avui hi ha testimonis que han viscut en primera persona fenòmens relacionats amb la bruixeria als anys 50 del segle XX. Dins d'aquest àmbit, també tenen lloc el taller 'Plantes protectores del Pirineu: remeis populars i màgics contra les epidèmies' i el de 'Plantes afrodisíaques del Pirineu: filtres d'amor des de l'edat mitjana fins avui'.

Visites a les esglésies

En el marc de les activitats de la campanya 'Estiueja a l'Ecomuseu', l'entitat descentralitza les accions i proposa visites a les esglésies romàniques, incorporant enguany el Castell de València d'Àneu. Per primera vegada, als radials, una iniciativa que proposa un viatge per edificis i infraestructures de la zona per endinsar-se en les formes de vida i la història del territori, s'haurà de reservar prèviament amb la compra online.

Els radials d'aquest estiu seran: l'antic monestir de Sant Pere del Burgal; les esglésies de Sant Joan d'Isil, Sant Pere de Sorpe, Santa Maria d'Àneu, Sant Just i Sant Pastor de Son; el Castell de València d'Àneu; la formatgeria la Roseta de Gavàs i la Torre de guaita d'Espot. A més, també hi haurà les activitats estivals que es facin a Casa Gassia. Igual que altres anys també s'estan duent a terme altres activitats com la pastorada, que permet fer una passejada amb el ramat de cabres de la Roseta de Gavàs i gaudir de les visites teatralitzades de l'Esperanceta, la pubilla pallaresa més internacional.


Comentaris

envia el comentari