Catalunya Diari

Tàrrega desenvolupa un taller de logopèdia per a gent gran

Activitat de NeuroLleida (servei de l’entitat ASPID) i la Regidoria de Promoció de la Salut amb el suport de la Diputació de Lleida

Imatge d'usuàris de la residència durant una classe
Imatge d'usuàris de la residència durant una classe | LleidaDiari.cat

L'entitat NeuroLleida i la Regidoria de Promoció de la Salut de Tàrrega desenvolupen un taller de logopèdia neurològica a la Residència de Gent Gran Sant Antoni de la capital de l'Urgell. L'activitat s'adreça a persones residents amb trastorns de la parla o problemes en la deglució a causa d'ictus, traumatismes crànio-encefàlics o malalties neurodegeneratives. Les afeccions poden empitjorar amb el temps i sovint limiten de manera significativa l'autonomia i la capacitat de comunicació. Per a pal·liar aquests efectes, les persones que participen en el taller realitzen exercicis de musculatura facial i orofacial implicada en la parla, la masticació i la deglució. També milloren les funcions de la parla amb exercicis de respiració, coordinació fonorespiratòria, fonació, prosòdia i articulació.

Alba Sánchez, logopeda de Neurolleida especialitzada en teràpia miofuncional, imparteix el taller amb una freqüència setmanal i en grups reduïts de deu persones. L'activitat, que es du a terme fins al proper mes de maig, compta amb el suport de la Diputació de Lleida a través del programa Hàbits saludables. Neurolleida és el servei d'ASPID especialitzat en la prevenció i l'abordatge de patologies d'origen neurològic. La iniciativa s'emmarca en la col·laboració que es porta des de fa temps entre ASPID i l'Ajuntament de Tàrrega per a potenciar accions vinculades a la salut i la inclusió social. El regidor de Promoció de la Salut, Jaume Folguera, ha destacat la bona entesa entre el consistori targarí i ASPID, fruit de la qual s'impulsen diversos programes en favor del benestar i la qualitat de vida de la gent gran.

 

L'objectiu principal de Neurolleida

L'objectiu principal de Neurolleida és desenvolupar estratègies destinades a reduir la discapacitat de la persona afectada per alguna patologia neurològica. Disposa d'un equip de professionals amb reconeguda formació tècnica en l'abordatge dels símptomes derivats d'una alteració estructural o funcional del sistema nerviós. La logopèdia és la disciplina especialitzada en l'abordatge de les capacitats implicades en els processos comunicatius de la persona, siguin a nivell oral i/ o escrit. També intervé sobre els problemes que es deriven per una afectació de les estructures musculars del sistema bucofaringi que poden ocasionar problemes en la parla (disàrtria) i en la masticació i la deglució (disfàgia).


Comentaris

envia el comentari