Catalunya Diari

Tàrrega exhibeix un treball conjunt dels artistes lleidatans Carles Hac Mor, Àngel Jové i Benet Rossell

La Regidoria de Cultura també editarà un catàleg amb fotos i textos narrant el procés de creació d’aquest singular treball

La Sala Marsà de Tàrrega ha obert aquest dijous les portes de l'exposició 'Lo país de Maialussa', la qual romandrà oberta fins al 3 d'octubre i que, per tant, es podrà visitar durant la celebració de FiraTàrrega.

La mostra recull el treball que l'any 1989 van realitzar els reconeguts artistes lleidatans Carles Hac Mor (1940-2016), Àngel Jové (1940) i Benet Rossell (1937-2016) en el decurs d'un viatge de deu dies de durada per paratges secans de les comarques de les Garrigues, el Segrià, el Baix Cinca, el Matarranya i l'Urgell. L'objectiu era fer-hi recerques d'antropologia, etnografia i lingüística de caràcter artístic, literari i videogràfic.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

El resultat va culminar amb la descoberta de l'anomenat Lo País de Maialussa, «un territori imaginari i bastit damunt un canemàs que limita al nord amb Mític, al sud amb Líric, a Ponent amb Art, a l'est amb el Metafísic i al centre hi té la Bellesa», segons van descriure els mateixos autors.

Imatge de l'exposició a Tàrrega
Tàrrega exhibeix un treball conjunt dels artistes lleidatans Carles Hac Mor, Àngel Jové i Benet Rossell | LleidaDiari.cat

 

Com si fos un quadern de bitàcola

La mostra que la Regidoria de Cultura presenta ara a la Sala Marsà exhibeix alguns elements que van recollir els protagonistes al llarg d'aquesta recerca identitària, com si fos un quadern de bitàcola.

El treball es vertebra en textos de Carles Hac Mor, una setantena de fotografies en format «polaroid» d'Àngel Jové i enregistraments audiovisuals de Benet Rossell, posant en relleu l'obra de tres autors exponents de l'art conceptual contemporani. En aquest sentit, l'exposició apropa per primera vegada al públic un vídeo inèdit realitzat per Benet Rosell, de setze hores de durada.

D'altra banda, la Regidoria de Cultura també publicarà un catàleg de la mostra que veurà la llum en el marc de la Col·lecció Natan, editada pel consistori. El volum, que es presentarà durant el mes de setembre, recollirà un centenar de polaroids d'Àngel Jové acompanyades per textos de Carles Hac Mor, Maria-Josep Balsach, Cristina Pertile i Esther Xargay.

Aquesta última és la vídua de Carles Hac Mor i ha assistit avui a l'acte d'obertura de l'exposició per recordar i posar en valor aquest destacat treball de l'art contemporani lleidatà.«Carles Hac Mor, Àngel Jové i Benet Rossell ens porten cap a un viatge a les arrels i la memòria de gran força estètica», explica Esther Xargay. «Es tracta d'un recorregut vital, artístic i literari que ara es pot recuperar en tota la seva essència a la Sala Marsà», apunta la poeta i vídeo-artista.

Tres grans artistes lleidatans

L'alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú i el regidor de Cultura, Carlos Vílchez, han visitat també la mostra tot manifestant la importància de poder aplegar en un sol espai l'obra de tres grans artistes lleidatans que destaquen pel seu tarannà radical, innovador i multidisciplinari.

Val a dir que 'Lo país de Maialussa' és considerada una obra d'alt prestigi en el món de l'art contemporani. Per això, des de la Regidoria de Cultura es remarca la importància de poder-se visitar a la capital de l'Urgell coincidint amb les dates de FiraTàrrega, quan la ciutat atrau nombroses persones interessades en les arts de carrer.


Comentaris

envia el comentari