Catalunya Diari

Tàrrega habilita més illes verdes i redistribueix contenidors d’escombraries per créixer en recollida selectiva

El consistori vol augmentar l’índex de reciclatge a la ciutat, que actualment se situa en un 33,70%

Una illa verda de contenidors de Tàrrega. | LleidaDiari.cat

L’Ajuntament de Tàrrega aplicarà una nova distribució de contenidors d’escombraries a la ciutat amb l’objectiu de potenciar el reciclatge de residus entre els veïns. La mesura es durà a terme en una primera fase al nucli antic i part de la zona centre, sectors on els usuaris disposaran d’una quinzena d’illes verdes a partir del 15 de juny. En aquests punts s’agruparan contenidors de rebuig juntament amb els corresponents a fracció de paper/cartró, vidre, envasos i orgànica. Algunes de les illes verdes ja existeixen en l’actualitat i es procedirà a estendre aquest model. Així, s’incorporaran a la via pública més contenidors de selectiva completant noves illes verdes, com és el cas del carrer Hospital; carrer Capellans; carrer Torras i Bages; i plaça Urgell. La proximitat al major nombre de veïns ha determinat l’emplaçament de les illes verdes, cadascuna de les quals té 10 metres lineals de longitud. Mitjançant aquesta reorganització es vol facilitar als usuaris la disponibilitat vora casa tant de contenidors de rebuig com de recollida selectiva.

La mesura arriba després que la Regidoria de Medi Ambient i Urgell – Net, consorci comarcal que s’encarrega de recollir les deixalles, han detectat que nombrosos veïns no separen els residus i dipositen fraccions de reciclatge dins els contenidors generals de rebuig. Una de les causes d’aquest fet s’atribueix a la presència de contenidors aïllats només de rebuig. Aquesta circumstància ha generat que Tàrrega només hagi reciclat un 33,70% dels residus que genera durant l’any 2015, quan la mitjana catalana se situa en un 38,93%. Això es tradueix a la vegada en un volum elevat de brossa que encareix el cost del dipòsit i tractament de residus a l’abocador, a més del greu perjudici mediambiental. Es confia que la reorganització de contenidors i una major presència d’illes verdes contribueixi a augmentar el percentatge de recollida selectiva.

El regidor de Medi Ambient de la localitat, Josep Castelló, ha manifestat que amb aquesta nova mesura es podria assolir el 50% de volum de reciclatge a Tàrrega: «És una xifra molt optimista però hem de conscienciar la ciutadania sobre la importància de separar bé la brossa». Al mateix temps, i amb el suport del Consell Comarcal de l’Urgell i Urgell – Net, s’ha endegat una campanya informativa mitjançant la distribució de díptics als domicilis del nucli antic i la zona centre. La situació de les illes verdes també es pot consultar al web municipal. «Si la iniciativa té èxit, estendrem el model d’illes verdes arreu del nucli urbà, a tots els barris de la ciutat», ha asseverat Josep Castelló. De fet, també s’ha situat una nova illa verda a l’avinguda de Tarragona, a la perifèria, com a prova pilot.


Comentaris

envia el comentari