Tàrrega impulsa la segona edició dels seus pressupostos participatius

L'Ajuntament de Tàrrega ha iniciat el seu segon procés de pressupostos participatius. La capital de l'Urgell torna a convocar la ciutadania per decidir com invertir una part dels comptes municipals.

 

De nou, s'ha fixat una partida de 100.000 euros del capítol d'inversions el destí de la qual es determinarà a partir de les propostes que facin arribar els veïns i veïnes.

 

Igual que en la primera edició, la Regidoria de Participació dividirà el procés en quatre fases que es desenvoluparan des del present mes de juny i fins al novembre, quan se celebrarà la votació final de les propostes. Es tractaria sobretot de projectes urbanístics i millores de l'espai públic.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

Durant la roda de premsa s'han explicat els detalls, la metodologia i el funcionament d'aquesta nova convocatòria. Carlos Vílchez, regidor de Participació, convida la ciutadania a prendre part activament de les diferents fases d'aquest procés, començant pel període de presentació de propostes que es mantindrà actiu fins al 30 de juny.

 

 Vílchez, a més, ha explicat que «els pressupostos participatius són necessaris el dia d'avui. És bo que la ciutadania proposi, participi i fiscalitzi l'activitat de les institucions. Volem tenir en compte les diferents veus i opinions i aquest procés participatiu té unes fases clares en aquest sentit».

Tàrrega impulsa la segona edició dels seus pressupostos participatius

Tàrrega impulsa la segona edició dels seus pressupostos participatius | LleidaDiari.cat

 

L'alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú ha valorat molt positivament la resposta ciutadana

Per la seva part, l'alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú ha valorat molt positivament la resposta ciutadana vers la primera edició dels pressupostos participatius culminada l'any passat. Per això, «Tàrrega repetim aquesta experiència que contribueix a potenciar la transparència i la participació ciutadana».

 

«A més, copsem que aquesta segona edició ha estat acollida amb moltes ganes per part de la gent i que de ben segur es traduirà en propostes molt interessants per al municipi», ha apuntat l'alcaldessa.

 

Fase 1: Presentació de propostes. La ciutadania ja pot fer arribar fins al pròxim 30 de juny les seves propostes de forma telemàtica mitjançant el web www.decidimtarrega.cat i de forma presencial en bústies instal·lades a l'Ajuntament de Tàrrega, el Centre d'Entitats, la Biblioteca Germanes Güell i la Botiga del Museu.

 

El consistori també ha lliurat porta a porta un fulletó informatiu en què es detalla el procés participatiu i que inclou una butlleta física de presentació de propostes.

 

No hi ha límit d'edat en la presentació de propostes, les quals han de ser projectes de competència municipal; que no contradiguin els plans aprovats; que siguin realitzables tècnicament i viables econòmicament; que respectin el marc jurídic i legal; i que puguin ser considerades una inversió.

 

Fase 2: Validació tècnica de les propostes recollides. Els serveis tècnics municipals valoraran i quantificaran les butlletes recollides tan presencials com electrònicament.

 

Així, seran admeses totes les propostes que compleixin els requisits i no superin el pressupost fixat. Finalitzada aquesta fase, es publicarà un document amb les propostes vàlides i desestimades; en el cas d'aquestes últimes s'especificarà el motiu.

 

Fase 3: Celebració del Fòrum Ciutadà de Priorització. Posteriorment, el 30 de setembre, la ciutadania serà cridada a prendre part del Fòrum Ciutadà de Priorització: una sessió participativa oberta a tots els veïns i veïnes en la qual seleccionaran un nombre determinat de projectes que seran els que finalment se sotmetran a votació popular.

 

Fase 4: Votació final de les propostes. El procés culminarà el mes vinent de novembre sotmetent a votació ciutadana les propostes finalistes. Serà una votació telemàtica en què podran participar totes les persones empadronades al municipi de Tàrrega majors de 16 anys.

 

La proposta que va rebre més suports fou la reparació dels jocs infantils dels parcs públics

Val a dir que la votació final de la primera edició comptà amb la participació de 1.204 persones.

 

La proposta que va rebre més suports fou la reparació dels jocs infantils dels parcs públics de Tàrrega (367 vots), intervenció ja executada igual que els altres projectes votats de forma majoritària: la col·locació d'elements per practicar activitat física al Parc Esportiu, la instal·lació de jocs infantils adaptats en espais públics i la restauració de bancs de fusta.

 

Finalment, la proposta d'estudi sobre el desplegament de fibra òptica als pobles del municipi es va aparcar perquè operadores privades ja desenvolupen aquest projecte.