Catalunya Diari

Tàrrega inicia els seus actes de l’Any Pedrolo amb un concert de Cesk Freixas en homenatge a l’escriptor

En un format inèdit, el cantautor del Penedès vincularà les seves cançons a l’ideari de l’autor de L’Aranyó

Cesk Freixas
Cesk Freixas | LleidaDiari.cat

L'Ajuntament de Tàrrega obrirà aquest divendres 23 de febrer el cicle d'actes amb què la capital de l'Urgell se suma a la celebració de l'Any Pedrolo. L'efemèride commemora el centenari del naixement de l'escriptor Manuel de Pedrolo (L'Aranyó 1918 - Barcelona 1990) tot reivindicant la seva obra.

En aquest marc, Tàrrega oferirà una sèrie de propostes durant els mesos vinents per a recordar la figura de l'autor, la seva creació literària i el seu pensament intel·lectual. Al mateix temps, es vol posar en relleu el vincle entre Pedrolo i la ciutat, on l'escriptor va residir molts anys de la seva vida.

El tret de sortida serà divendres un recital del cantautor Cesk Freixas homenatjant Manuel de Pedrolo (22.00 hores de la nit, Espai MerCAT), per un preu de cin euros. La cita servirà alhora per iniciar el cicle de concerts Tàrrega Sona 2018 programat per la Regidoria de Cultura. En un format inèdit, Cesk Freixas vincularà les seves cançons amb la literatura i l'ideari polític de Pedrolo

El cantant del Penedès actuarà acompanyat del seu guitarrista Víctor Nin i de la il·lustradora Marta Bellvehí, que dibuixarà en directe. A més, un seguit de col·laboradors posaran veu als textos de l'escriptor de La Segarra. Val a dir que Cesk Freixas va publicar el seu quart disc l'any 2012 amb el nom de «Tocats pel foc», el mateix títol que un llibre de Pedrolo. A més, Freixas va prologar la reedició del llibre «Acte de violència», el qual també dóna nom a una de les seves cançons. Mitjançant aquest nou projecte musical, el cantautor vol ajudar a divulgar la figura i l'obra pedroliana. En relació al concert, Cesk Freixas ha dit: «Volem acostar el Pedrolo més irreverent i inconformista» afegint que «agafarem fragments i idees de Pedrolo en clau política però també en clau personal».

El recital ja ha estat presentat amb èxit al festival Barnasants i Tàrrega l'estrenarà ara a les terres de Lleida. L'Ajuntament de Tàrrega impulsà durant els anys 90 la Beca Manuel de Pedrolo per incentivar els treballs d'investigació sobre l'obra literària de l'escriptor. Ara, en el marc de l'Any Pedrolo, es treballa per recuperar aquesta convocatòria juntament amb altres iniciatives de reconeixement a Pedrolo, un dels escriptors més prolífics de les lletres catalanes. L'autor conreà diversos gèneres com la novel·la, la poesia, el teatre a més de les seves facetes com articulista i traductor.

La seva intenció fou apropar la literatura catalana a tot tipus de lectors i va experimentar amb diversos gèneres: novel·la negra, ciència-ficció o teatre de l'absurd. El 1979 va ser guardonat amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. Dins el seu corpus literari destaquen títols com «Mecanoscrit del segon origen», «Totes les bèsties de càrrega» i el cicle «Temps obert».


Comentaris

envia el comentari