Catalunya Diari

Tàrrega rebaixarà un 5% l'IBI urbà l'any 2019

Juntament amb el descens del 4% aplicat el 2018, la capital de l'Urgell haurà reduït aquest impost un 95 en dos exercicis

Imatge de Tàrrega
Imatge de Tàrrega | LleidaDiari.cat

L'Ajuntament de Tàrrega rebaixarà l'any vinent un 5% el tipus impositiu de l'Impost de Béns Immobles (IBI) de naturalesa urbana. El tipus d'IBI urbà passarà així de l'1,1656 actual a l'1,1073. Si es té en compte que es mantenen els valors cadastrals, la mesura fiscal suposarà una rebaixa efectiva per a la butxaca dels contribuents. Aquesta reducció s'afegeix al descens del 4% que ja s'aplica en l'exercici 2018, de manera que l'IBI urbà a Tàrrega s'haurà abaixat un 9% en dos anys. L'alcaldessa Rosa Maria Perelló ha assenyalat que el sanejament financer assolit a les arques municipals permet alleujar la pressió fiscal. «La rebaixa dels rebuts de l'IBI urbà suposa un estalvi real per als contribuents, ja que es mantenen els valors cadastrals», ha afegit la primera edil.

Està previst que la rebaixa s'aprovi al Ple ordinari del dijous vinent. En el mateix punt de l'ordre del dia també està previst donar llum verda a un augment del 10% de l'IBI de naturalesa rústica, passant el tipus impositiu del 0,6433 al 0,7076. En els càlculs fets sobre el padró previst, aquestes variacions en els tipus suposen una disminució d'ingressos de 99.733 euros en concepte d'IBI. El volum total d'ingressos en relació a aquesta previsió és de 5.443.627 euros. D'altra banda, l'Ajuntament de Tàrrega preveu una congelació general de la resta de taxes i impostos. Entre altres propostes d'acord, el Ple de Tàrrega també aprovarà dijous la declaració de l'immoble situat a la plaça Major 6 com a Bé Cultural d'Interès Local. La catalogació vol garantir la conservació del patrimoni arquitectònic que alberga la casa coneguda popularment com a Ca l'Andreu o també Cal Armengol, situada al nucli antic.

Es tracta d'un dels grans casals senyorials urbans, els orígens del qual daten del segle XV. Segons l'informe emès pel Museu Comarcal de l'Urgell,«és un dels pocs edificis singulars que es conserven a Tàrrega de l'època medieval i moderna, i que per tant cal preservar». L'estructura s'ha mantingut en molt bones condicions, especialment la planta baixa, el celler, la llenyera, les golfes i les façanes del pati interior. L'edifici és contigu a la Casa Terès, immoble de titularitat municipal també protegit i que acull serveis culturals i educatius.


Comentaris

envia el comentari