Catalunya Diari

Tàrrega rememora en una exposició l’obra de Manuel de Pedrolo

La mostra, que es pot visitar a la Sala Marsà fins al 30 de setembre

Exposició a la sala Marsà
Exposició a la sala Marsà | LleidaDiari.cat

Tàrrega evoca en una exposició el seu estret vincle amb Manuel de Pedrolo i la seva novel·la més popular, «Mecanoscrit del Segon Origen». La mostra és una producció de FiraTàrrega i la Regidoria de Cultura en el marc de l'Any Pedrolo, amb què es commemora el centenari del naixement de l'escriptor. El comissari Xavier García ha dissenyat a la Sala Marsà un espai en què el públic s'endinsa en l'obra de Pedrolo parant atenció en la coneguda novel·la de ciència-ficció publicada l'any 1974. A través d'una escenografia plàstica i molt visual, es posa de manifest com Pedrolo s'inspirà en Tàrrega per crear la ciutat fictícia de Benaura, on s'ambienta el «Mecanoscrit». S'hi exhibeixen també diferents edicions i traduccions del llibre així com adaptacions al còmic, ràdio i televisió.

L'exposició du per títol «Pedrolo, pas a pas – Tàrrega, la ciutat del Mecanoscrit» i romandrà oberta a la Sala Marsà de la Casa de Cultura fins al 30 de setembre. La inauguració se celebrà dijous amb la presència de la filla de l'escriptor, Adelais de Pedrolo, qui destacà el caràcter pioner del «Mecanoscrit» com al·legat a favor del pacifisme i el feminisme. A l'acte també assistiren l'alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló; el regidor de Cultura, Raül Palacios; el director artístic de FiraTàrrega, Jordi Duran; i la comissària de l'Any Pedrolo, Anna Maria Villalonga. Prèviament s'oferí una ruta literària a càrrec de Xavier García pels indrets urbans de la capital de l'Urgell relacionats amb Pedrolo i la seva obra.

Exposició a la sala Marsà
Exposició a la sala Marsà | LleidaDiari.cat

 

L'itinerari també és un dels atractius de FiraTàrrega 2018 i es repetirà els dies 7 de setembre (10.00 hores); 8 de setembre (11.00 hores); i 9 de setembre (11.00 hores). Mitjançant aquesta proposta, la capital de l'Urgell posa altre cop en valor el conjunt de l'obra pedroliana. Nascut a L'Aranyó, Manuel de Pedrolo (1918 – 1990) residí a Tàrrega durant part de la seva vida. Considerat un dels autors més prolífics de les lletres catalanes, fou novel·lista, poeta, dramaturg i traductor. La seva intenció fou apropar la literatura catalana a tot tipus de lectors i va experimentar amb la novel·la negra, la ciència-ficció o el teatre de l'absurd. El 1979 va ser guardonat amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.

Imatge de la presentació
Imatge de la presentació | LleidaDiari.cat

 


Comentaris

envia el comentari