Catalunya Diari

Tàrrega reviurà la tradició centenària de l'Aplec de Sant Eloi

La rajola commemorativa es dedica enguany a la Font de Mossèn Garriga

Imatge d'arxiu del Parc de Sant Eloi de Tàrrega
Imatge d'arxiu del Parc de Sant Eloi de Tàrrega | LleidaDiari.cat

Tàrrega celebrarà el diumenge 9 de setembre una nova edició de l'Aplec de Sant Eloi, una trobada popular dalt la serra de la ciutat. L'Associació dels Amics de l'Arbre, masovers del Parc de Sant Eloi, i la Regidoria de Cultura proposen una matinal amb activitats de cultura tradicional, convivència i gaudi de la natura. A més, la convocatòria conviurà amb la darrera jornada de FiraTàrrega 2018. La capital de l'Urgell manté viu així un costum els orígens del qual es remunten al segle XVI i que se celebra el segon diumenge de setembre des de l'any 1782. 

Es tracta, per tant, d'un senyal d'identitat centenari que Tàrrega vol mantenir en el calendari propiciant alhora el retrobament amb el gran pulmó verd de la ciutat, el Parc de Sant Eloi. El programa s'iniciarà a la plaça Major, on a les 9.00 hores del matí se servirà un cafè per desvetllar els participants (cal recordar que la ciutat es trobarà immersa en la celebració de FiraTàrrega). Després, a les 9.30 hores, el seguici d'autoritats locals sortirà cap a l'aplec acompanyat de La Fal·lera Gegantera i els Grallers del Corral Nou. Arribats ja dalt la serra, s'oficiarà a les 10.00 del matí la missa a l'ermita amb l'actuació de la Coral FresCOR de Claravalls.

Durant el matí prendran el relleu el ball de gegants, l'esmorzar de coca i préssec, jocs tradicionals infantils, la demostració d'obediència canina organitzada per Agility Associació Ciutat de Tàrrega i el 34è Concurs Nacional de Colles Sardanistes a càrrec dels Amics de la Sardana i amenitzat per la Cobla Tàrrega. Per la seva part, els Amics de l'Arbre posaran a la venda la rajola commemorativa de l'Aplec 2018. La peça es dedica enguany a la font inaugurada en memòria de mossèn Josep Garriga Sampons, rector de la Parròquia de Tàrrega durant 37 anys, fill adoptiu de la ciutat i impulsor d'iniciatives en favor de les persones amb risc d'exclusió social.

El patrimoni natural i monumental del Parc de Sant Eloi és un altre dels eixos de l'aplec, ja que també es proposa a la ciutadania de passejar pels diferents racons del turó. És costum de visitar els indrets recentment millorats, com és el cas de l'atri de l'ermita, on s'han renovat les escales amb esgraons més còmodes; s'ha construït una rampa per facilitar l'accessibilitat; i s'ha instal·lat una nova reixa de forja. L'accés al Parc de Sant Eloi a través del carrer de La Pau també ha estat objecte de significatives millores, ja que aquest vial s'ha refet amb un nou asfalt.


Comentaris

envia el comentari