Catalunya Diari

Tàrrega prepara aquest cap de setmana la seva Festa del Patrimoni

Accés gratuït a la nova sala permanent sobre creació artística targarina

Conferència del patrimoni a Tàrrega
Conferència del patrimoni a Tàrrega | LleidaDiari.cat

El Museu Comarcal de l'Urgell – Tàrrega celebra fins al diumenge 7 d'abril un cicle d'activitats per a divulgar de forma amena els tresors artístics, arqueològics i arquitectònics del seu fons. És la Festa del Patrimoni, amb més d'una quinzena de propostes per a grans i petits. A més d'oferir jornades de portes obertes a tots els seus diferents espais, s'han programat accions pedagògiques, tallers, concursos, concerts i conferències.

El programa s'obrí el dijous 4 d'abril amb una conferència de l'historiador Jacinto Bonales sobre l'expulsió dels jueus i la formació del bandolerisme modern al territori amb una introducció prèvia per part d'Oriol Saula, director tècnic del Museu Comarcal de l'Urgell – Tàrrega (vegeu fotografia). La xerrada també suposà l'inici d'una nova edició del cicle de conferències sobre el passat jueu de Tàrrega, aquesta vegada analitzant les conseqüències de l'expulsió dels jueus hispànics.

Troballes a la plaça Major

Aquest divendres 5 d'abril (20.00 hores vespre) és previst d'oferir una conferència sobre les excavacions arqueològiques realitzades fa uns mesos a la plaça Major de Tàrrega, en el marc de les obres de reforma de l'espai. Oriol Saula, Anna Colet i Josep Giribet encapçalaran la proposta, en què també es podran veure les troballes més significatives com és el cas d'uns plats decorats dels segles XVI i XVII i objectes funeraris.

Sota un caire més lúdic tindrà lloc després al Museu una exhibició de ball amb SomSwingTRRG i un tast de vins. El dissabte 6 i el diumenge 7 d'abril prendran el relleu el concurs «El Museu al carrer», en què els participants hauran de localitzar exponents històrics al nucli antic de Tàrrega; un taller d'arqueologia infantil; un vermut musical; un espectacle de cabaret amb l'Esperanceta; i un concert de rumba amb Carlitos Miñarro.

Visites guiades a les exposicions

Les visites guiades a les exposicions seran altres protagonistes de la programació. Així, el públic podrà admirar les obres de pintura, escultura i fotografia de 24 grans artistes targarins a la nova sala permanent inaugurada la setmana passada al Museu. La mostra, titulada 'Forjant un sistema artístic', aplega peces de 24 autors representatius de la creació targarina entre els anys 1875 i 1965. Val a dir que les visites a la nova sala tindran caràcter gratuït fins al proper 31 de maig. D'altra banda, el públic també tindrà ocasió de visitar l'exposició temporal de l'artista barceloní Jaume Amigó titulada 'L'estret camí'.

La col·lecció la formen pintura, escultura i instal·lacions inspirades en la cultura i el paisatge del Japó. L'autor impartirà al públic un taller d'escultura el dissabte 6. La Festa del Patrimoni de Tàrrega compta amb el suport de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) – Diputació de Lleida.

Cartell de la Festa del Patrimoni

 

El cicle Tàrrega Sona acosta la cultura musical als infants 

D'altra banda, la Regidoria de Cultura de Tàrrega ha programat per aquest diumenge 7 d'abril un espectacle musical familiar adreçat a nadons i infants de fins a cinc anys. És una proposta de la Companyia Pels Més Menuts, que desgranarà un repertori basat en cançons emblemàtiques de la música negra: soul, blues, gospel, jazz, funk, ... La proximitat entre músics i públic, tots junts dalt l'escenari, fa que sigui una experiència única.

Els petits de casa, acompanyats de les seves famílies, s'endinsen de prop en el llenguatge musical, contribuint així a la seva formació. La Companyia Pels Més Menuts expliquen que els nadons són persones curioses i sensibles davant la música, dotades del màxim potencial d'audició. L'espectacle du per títol 'Black music per als més menuts' i forma part del cicle Tàrrega Sona 2019. Donat l'aforament reduït, s'oferiran dues funcions: a 2/4 de 5 de la tarda i a les 6 de la tarda, al Teatre Ateneu.


Comentaris

envia el comentari