Catalunya Diari

Tècnics experimentaran a la finca de panís del Pla d'Urgell amb escarabat Diabrotica com conviure amb la plaga

La recol·lecció del cultiu constata importants pèrdues a les zones de la plantació on les larves van atacar les plantes

La finca de panís situada a Vila-sana (Pla d'Urgell) on el passat juliol es va detectar la presència, per primera vegada a Catalunya, de l'escarabat Diabrotica virgifera, esdevindrà l'any que ve una parcel·la experimental per tal de trobar mecanismes per conviure amb aquesta plaga a partir d'ara.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Tècnics del Servei de Sanitat Vegetal del Departament d'Acció Climàtica ho han acordat amb l'agricultor propietari després de fer seguiment durant tot l'estiu de com aquest escarabat ha afectat unes 7 hectàrees de panís de les 21 que té la finca. Aquesta setmana les màquines recol·lectores han entrat al camp per collir el panís i s'han pogut constatar importants pèrdues de producció als punts afectats per la plaga. 

Pla curt d'una pinya de panís afectada per l'escarabat Diabrotica en una finca de Vila-sana, l'octubre de 2021
Pla curt d'una pinya de panís afectada per l'escarabat Diabrotica en una finca de Vila-sana | LleidaDiari.cat

Es vol sembrar el panís durant diferents dates

El cap de secció d'Agricultura de Sanitat Vegetal del Departament d'Acció Climàtica a Lleida, Xavier Auqué, ha explicat que faran un «assaig» en què es preveu seguir un model matemàtic de la Universitat de Califòrnia que consisteix en fer seguiment del cicle de la plaga i prediu en quines èpoques i quins dies de cada mes hi haurà un diferent estadi larvari per poder determinar quan surten els escarabats adults i saber quan ponen i moren. D'aquesta manera, el que es pretén és programar diferents dates de sembra del panís per tal de «trencar el cicle de la plaga» i evitar danys. 
 

Una vegada s'ha iniciat el període de recol·lecció del panís, a la finca del Pla d'Urgell afectada per la plaga s'ha pogut constatar que a les zones amb gran afectació de l'escarabat hi ha rendiments molt baixos o pràcticament de zero producció que la collitadora ni tant sols ha pogut agafar. Tot i que després de ser avisats pel pagès els tècnics han anat fent seguiment de la finca durant tot l'estiu i fins i tot s'han aplicat dos tractaments fitosanitaris per matar el màxim d'adults possibles, només s'ha aconseguit que la plaga no s'hagi escampat més tant per la finca en qüestió com per les de la vora.

El sector productor de panís de les comarques de Ponent està molt preocupat per l'aparició d'aquesta plaga ja que si no es controla, pot provocar moltes pèrdues.


Comentaris

envia el comentari