Catalunya Diari

El telefèric de Sallente-Estany Gento inaugura la temporada d'estiu

La cabina, de titularitat privada, s’ha cedit un any més al Patronat Municipal de la Vall Fosca, de manera que es converteix en un atractiu turístic per accedir a Aigüestortes

Imatge del telefèric
Imatge del telefèric | LleidaDiari.cat

El telefèric de Sallente-Estany Gento, situat al terme municipal de la Torre de Capdella, al Pallars Jussà, ha obert aquest cap de setmana per donar accés al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Un any més, Endesa ha realitzat els treballs de posada a punt de la instal·lació abans de cedir-la al Patronat Municipal de la Vall Fosca per la seva explotació turística, com a servei públic, durant el període estiuenc.

Així, en els darrers dies s'ha portat a terme la tradicional revisió elèctrica i mecànica associada a tota la infraestructura de transport per cable que constitueix el telefèric, a més de signar el conveni de cessió per a fer-ho possible. És previst que la temporada s'allargui fins a final de setembre.

La funció principal del telefèric és salvar el desnivell entre Sallente i Estany Gento

La funció principal del telefèric –que l'any 1986 era considerat el telefèric de major càrrega del món, ja que pot transportar fins a 25.000 quilos de pes– és salvar el desnivell entre Sallente i Estany Gento, tant per a persones com per a materials, en vehicles o no, amb un recorregut de 700 metres que es fa en poc més de deu minuts. La cabina té una capacitat per a 58 persones. L'estació inferior està ubicada a la cota 1770, a tocar de la subestació de Sallente, i la superior a la cota 2140, a prop del llac d'Estany Gento.

El telefèric va ser construït l'any 1981 per l'antiga Fecsa –actua Endesa– per substituir l'antic sistema d'accés al llac (dos funiculars i un ferrocarril de via estreta) i facilitar el transport del personal i els materials durant la construcció de la nova central hidroelèctrica reversible Sallente-Estany Gento. L'any 1991 Endesa va decidir obrir al públic l'aparell durant els mesos d'estiu, de manera que, mitjançant un conveni, la gestió de les visites i serveis ho gestiona el Patronat Municipal de la Vall Fosca.

Imatge de l'estany de Gento
Imatge de l'estany de Gento | LleidaDiari.cat

 

 

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari