Catalunya Diari

Una tempesta d'aigua i pedra afecta cultius de fruiters a les Garrigues

Se suma a la calamarsada que va caure a la mateixa zona de les Borges Blanques i Juneda dijous passat

Detall d'una pera de la varietat conference afectada d'una finca de les Borges Blanques
Detall d'una pera de la varietat conference afectada d'una finca de les Borges Blanques | LleidaDiari.cat

Una tempesta d'aigua barrejada amb pedra va afectar aquest diumenge explotacions de fruita dolça dels municipis de les Borges Blanques i Juneda, a les Garrigues. La pedregada, que va ser molt localitzada, va tenir lloc cap a les 16 hores i va afectar sobretot plantacions de poma i pera, tenint en compte que la gran majoria de fruita de pinyol ja havia estat collida. 

Imatge d'una pera d'una finca de Juneda, afectada per la tempesta d'aigua i pedra
Imatge d'una pera d'una finca de Juneda, afectada per la tempesta d'aigua i pedra | LleidaDiari.cat

 

La tempesta se suma a la que va caure dijous passat a la tarda, també d'aigua amb pedra, i que també va afectar els termes de les Borges Blanques, Juneda, així, com Castelldans. Algunes explotacions fructícoles que jan van patir danys per la pedra aleshores, també es van veure afectades novament aquest diumenge. Caldrà, però, esperar als peritatges per tenir un abans real de l'afectació sobre la producció de fruita dolça de la zona.

La previsió per a les pròximes hores

Malgrat les tempestes de diumenge, el cert és que la previsió per a les pròximes hores tampoc és del tot bona. Les tempestes de les últimes hores han deixat algunes dades destacades, com ara una mànega davant de la costa del Baix Penedès i del nord del Tarragonès i aiguats en alguns punts de Ponent i del Pirineu. Aquests xàfecs són fruit de l’arribada d’un front fred atlàntic que aquest dilluns tornarà a portar ruixats a diverses comarques amb una posterior baixada clara de les temperatures.

Tot i la presència de sol aquest matí a gran part del país, la tendència serà que les nuvolades vagin a més a punts de muntanya i a la tarda caiguin xàfecs i tempestes de nou al Pirineu, prelitoral i entre les comarques de Barcelona i Girona. Les precipitacions poden arribar a punts de la costa i, de fet, a la nit es podrien reactivar tempestes entre la costa de Barcelona i la Costa Daurada.Les tempestes poden ser localment intenses i anar acompanyades de calamarsa i fortes ràfegues de vent. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) manté activats els avisos per possibles fortes pluges a les comarques de Girona i les del nord i interior de Barcelona. A més, de cara a la matinada, hi ha avisos a la Costa Daurada.


Comentaris

envia el comentari