Catalunya Diari

La Temporada de Teatre de Tàrrega portarà 9 destacats espectacles escènics

La cartellera es presenta divendres al públic en un acte on s’oferirà gratuïtament una peça teatral de Manuel de Pedrolo

Imatge de la presentació
Imatge de la presentació | LleidaDiari.cat

La Regidoria de Cultura de Tàrrega aixeca el teló d’una nova edició de la seva Temporada de Teatre. Es compleixen 24 anys d’un cicle estable que porta fins a la capital de l’Urgell estrenes destacades de diferents gèneres i formats dins les arts escèniques. La programació inclourà 9 espectacles d'octubre a febrer al Teatre Ateneu. Vicky Peña (amb «La visita de la vella dama») i Joel Joan (amb «Escape Room») són alguns dels noms que encapçalen la cartellera, a la qual també figura la comèdia revelació del moment, «Fairfly», guardonada amb premis Butaca i Max.

D’altra banda, la programació té un marcat caràcter de sensibilització social i farà reflexionar el públic sobre temes tan colpidors com la violència de gènere («Rebota, rebota y en tu cara explota»); la igualtat de sexes («Raphaëlle»); la defensa del medi ambient («Chapamama o la fi del món»); o el drama dels refugiats («El metge de Lampedusa»). D’altra banda, la Temporada de Teatre de Tàrrega s’adherirà per segona vegada al projecte Apropa Cultura, el qual promou l’accés a l’oferta cultural per part de persones amb risc d’exclusió social. Aquest dijous han presentat l’oferta teatral l’alcaldessa Rosa Maria Perelló; el regidor de Cultura, Raül Palacios; i la tècnica Teresa Garcia. Des del consistori es posa de manifest l’aposta per una programació de qualitat que conjuga divertiment i compromís social, amb predomini d’autors contemporanis. També se subratlla les opcions d’abonament, que permeten gaudir d’espectacles de primera fila a preus assequibles.

Prèviament a l’inici oficial de la temporada, la programació es presentarà al públic el divendres 28 de setembre, a les 20.00 hores del vespre, a la plaça dels Comediants. En el mateix acte s’oferirà de franc la representació de la peça «HOMES I NO» de Manuel de Pedrolo a càrrec d’El Celler d'Espectacles en el marc de l’Any Pedrolo, amb què es commemora el centenari del naixement de l’escriptor de L’Aranyó. Plantejada en clau metafòrica com un al·legat contra l’opressió exercida pel franquisme, aquesta obra de l’any 1957 rep influències de l’existencialisme francès i el teatre de l’absurd.

Diumenge 7 d'octubre

El cicle de 9 espectacles s’obrirà el diumenge 7 d’octubre amb LA VISITA DE LA VELLA DAMA, tragicomèdia basada en un text de Friedrich Dürrenmatt. La Cia. FARRÉS BROTHERS converteix gairebé tots els personatges literalment en titelles. Tan sols apareixen en carn i ossos la vella dama interpretada per la carismàtica Vicky Peña i el seu antic amor, Xavier Capdet. En aquest singular format es retrata una sòrdida trama de venjança que traurà a la llum vells fantasmes del passat. Els corrents innovadors i experimentals del teatre català caracteritzen el muntatge que prendrà el relleu el dissabte 27 d’octubre: REBOTA, REBOTA Y EN TU CARA EXPLOTA de la mà de la Cia. AGNÉS MATEUS I QUIM TARRIDA. Es tracta d’una peça reivindicativa i demolidora que denuncia la xacra de la violència masclista, guardonada amb el Premi de la Crítica 2017 al millor espectacle de noves tendències. La sensibilització vers la igualtat de gènere és ben present a RAPHAËLLE, un exemple del teatre documental que realitza LA CONQUESTA DEL POL SUD. És la divisió de sexes una construcció cultural? És la pregunta que planteja al públic aquesta producció del Grec Festival de Barcelona i que es podrà veure a Tàrrega el dissabte 10 de novembre.

Diumenge 25 de novembre

Tot seguit, el diumenge 25 de novembre, arribarà el torn d’ESPACIO DISPONIBLE, una àcida comèdia sobre la vida en parella durant l'edat madura. És una proposta de PERIGALLO TEATRO que també reflexiona amb tendresa sobre la problemàtica dels refugiats. El vessant social de la Temporada de Teatre se certifica amb la participació de l’anomenat «teatre inclusiu». Així, torna a la capital de l’Urgell el projecte InCursió Social de Juneda, que impulsa el treball en grup de col·lectius amb difícil accés a les arts escèniques. Enguany, el dissabte 1 de desembre, presentaran l’obra CHAPAMAMA O LA FI DEL MÓN, la qual posa en valor l'ecologia i la biodiversitat.

Dissabte 15 de desembre

El dissabte 15 de desembre desembarcarà a Tàrrega la Cia LA CALÒRICA amb la comèdia FAIRFLY, la qual ironitza sobre el fenomen de l'emprenedoria com a remei infal·lible a la crisi que assota la societat. Els emprenedors són considerats els herois èpics del nostre temps, però no amaguen un missatge perillosament individualista? La peça és un dels plats estrella de la temporada ja que ha esdevingut una de les sorpreses de l’escena catalana, guardonada amb premis Butaca i Max al millor espectacle de petit format, millor espectacle revelació i millor text. La comèdia intel·ligent es reforça a la programació amb un altre exponent del gènere, CARINYO de la Cia. PEREZ & DISLA, el dissabte 19 de gener. Dos intèrprets, dues cadires i un text que desmunta la idealització creada al voltant de de l’amor. La peça, arribada des del País Valencià, s’emmarca dins la Xarxa Alcover, que promou la difusió de les arts escèniques dels Països Catalans. A les funcions de FAIRFLY i CARINYO, el públic podrà envoltar els actors dalt l’escenari.

El drama de les persones que es veuen obligades a deixar la llar i que moren ofegades al mar basteix la colpidora EL METGE DE LAMPEDUSA. El text es basa en les vivències reals de Pietro Bartolo, doctor que atén i escolta tantes i tantes històries sobre el drama dels refugiats a l’illa de Lampedusa, “la Porta d'Europa”. El personatge és interpretat per Xicu Masó (PUNT PRODUCCIONS) i sortirà a escena el dissabte 2 de febrer. L’esbojarrada comèdia ESCAPE ROOM clourà la temporada el diumenge 24 de febrer. Escrita i dirigida a quatre mans per Joel Joan i Hèctor Claramunt, la trama gira al voltant de dues parelles amigues de tota la vida que queden per fer un «escape room», ara tan de moda. Un joc divertit que deriva en successos estranys posant a prova l’amistat. És una producció FOCUS amb un repartiment de luxe format per Joel Joan, Oriol Vila, Àgata Roca i Paula Vives.

Les representacions en dissabte s’iniciaran a les 21.00 hores del vespre i en diumenge, a les 19.00 hores  de la tarda. Els abonaments per a les nou funcions es poden adquirir al preu de 80 euros i s'ofereixen opcions per a tres ó quatre sessions. A la vegada s’aplicaran altres descomptes destacant les entrades a 5 euros per als menors de divuit anys. A més, Tàrrega s’ha afegit una vegada més al programa Escena 25 de la Generalitat de Catalunya, el qual promou l’assistència de joves de 18 a 25 anys als espectacles culturals. Els abonaments es posen a la venda a partir de l’1 d'octubre i les entrades a partir del 4 d'octubre. Venda on-line a: www.culturatarrega.cat/teatreateneu


Comentaris

envia el comentari