Catalunya Diari

Torna la fira de la Pobleta a la Vall Fosca, la fira ramadera per excel·lència

La 3a jornada de transferència sobre l’ovella xisqueta, organitzada per l’Escola Agrària tindrà lloc el 4 d’octubre

La Fira Ramadera de la Pobleta de Bellveí, a la Vall Fosca, és de les poques on encara es poden trobar en un mateix esdeveniment vaques, cavalls i ovelles. En aquesta edició, l’ovella xisqueta tindrà un paper especial, ja que es dedicarà una part important de les activitats a donar a conèixer i promocionar aquesta raça. El tret de sortida de la fira serà, com en les dues edicions anteriors, la 3a jornada de transferència sobre l’ovella xisqueta, organitzada per l’Escola Agrària, i que tindrà lloc el dijous 4 d’octubre. En aquesta jornada es parlarà de les característiques de la raça xisqueta, propietats nutricionals, i es faran propostes sobre com cuinar-la amb el xef David Gil, de la Fundació Alícia.

La jornada, que està oberta a tothom, finalitzarà amb un tast de plats elaborats a base de corder. El dissabte 6 d’octubre se celebrarà la 5a edició del Concurs Comarcal de Cavall Pirinenc Català (CPC), amb més de 30 animals, procedents d’una desena d’explotacions del Pallars Jussà. El concurs comarcal és també un esdeveniment molt esperat dins dels actes de la fira, ja que esdevé un espectacle per al públic, on els ramaders passegen per una pista circular els cavalls, perquè els jutges en puguin valorar les qualitats. Els animals premiats dins d’aquest concurs comarcal de cavall, són els que després podran participar al concurs nacional de Cavall Pirinenc Català, que enguany se celebra a Puigcerdà al novembre. I el diumenge 7 d’octubre tindrà lloc el 21è Concurs d’Animals de Raça Bruna dels Pirineus, amb més de 50 vaques de diferents races, d’una quinzena d’explotacions, la majoria del municipi. El mateix dia també s’exposen altres races de vaca com són la xarolesa o la salers.

El director dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Lleida, Ferran de Noguera, visitarà la fira aquest dia i participarà al lliurament de premis del Concurs d’Animals de Raça Bruna dels Pirineus. Durant els dos dies, els més petits trobaran un espai pensat i dissenyat especialment per a ells, la Fireta, que s’ubicarà a la plaça major de la Pobleta. A la Fireta, els nens i les nenes podran jugar i participar en els diferents tallers que s’hi organitzaran. Així mateix, durant els dos dies es podran veure demostracions d’oficis com les puntaires de la Vall Fosca, l’escloper, el ferrador, la ceramista o el cadiraire; podrem saber com es feia el mostillo o el freginat de la mà dels veïns i veïnes de la Pobleta de Bellveí; podrem degustar el menú típic de Fira que és la girella, cap i pota de corder i les postres de músic als restaurants del poble, i podrem comprar productes artesanals de tot tipus.

També es podrà visitar durant tot el cap de setmana l’exposició del Museu Hidroelèctric de Capdella, A bodes em convides, amb fotografies i objectes de finals del segle XIX i principis del XX. Aquesta exposició neix del projecte iniciat pel Museu aquest estiu, que exposa retrats que formen part de l’exposició Caçadors de Mirades, que recopila imatges de grans dimensions de persones de la Vall. Les fotos de Caçadors de mirades capturades pel fotògraf suís Fritz Ritz, Pere Piqué i Rafel Marsol actualment es poden veure a les façanes de moltes cases de pobles del municipi. 


Comentaris

envia el comentari