Catalunya Diari

Torna a néixer el linx boreal al Pirineu català després de 100 anys

Aigüestortes ha estat el refugi per a la cria d’aquest felí. D’aquesta manera s’obre la porta a la reintroducció d’aquest mamífer boreal considerat extingit al Pirineu

El linx europeu
El linx boreal | Viquipèdia

Per primera vegada en 100 anys, una parella de linxs boreals ha criat una cria d’aquesta espècie en un centre de recuperació de fauna al Parc Nacional d’Aigüestortes. L’exemplar ha nascut més concretament a Planes de Son, al terme municipal d’Alt Àneu, i ja es pot veure al Centre de Recuperació de Fauna de MónNatura Pirineus.

Aquesta espècie, juntament amb el llop, estaven extingides en aquest territori pirinenc per l’alta pressió de l’home, que va acabar amb les seves delicades poblacions farà dècades. El linx boreal és un mamífer que viu en algunes zones de l’Europa central, en els països escandinaus, el Caucas, Rússia o Mongòlia.

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!
Cadells de linx borela jugant
Cadells de linx boreal jugant | Viquipèdia

 

La cria d’aquest cadell obre les portes a la reintroducció del linx eurasiàtic a la serralada pirinenca. El naixement, que va tenir lloc al mes de maig però no s’ha anunciat fins ara, es va produir gràcies a dues parelles de linx boreals que van arribar al 2008 al centre de recuperació. Tal com ha anunciat el director de l’àrea de Territori i Medi Ambient d’aquest centre, Miquel Rafa, «ha nascut després de molts anys que no hi hagués linx als Pirineus».

El linx una peça clau en l’ecosistema pirinenc

El linx boreal és l’espècie amb la mida i envergadura més gran de tots, arribant a mesurar fins a 130 centímetres de llarg (més la cua) i fins a 75 centímetres d’alt. A diferència del linx ibèric, el pelatge del qual acostuma a ser lleonat amb taques fosques, l’espècie eurasiàtica té un pèl rogenc i groguenc, que es torna de color gris a l’hivern.

A més, es tracta d’un depredador amb un radi d’acció que pot arribar a estendre’s fins a 185 km2 en el cas dels mascles i fins a 120 en les femelles. L’animal, purament carnívor, s’alimenta principalment de llebres, cabres salvatges, cabirols, daines, cérvols i altres animals.

El linx boreal canvi de pelatge a l'hivern
El color del pelatge del linx boreal canvia durant l'hivern | Viquipèdia

 

De moment però, la funció de la nova cria, que actualment pesa 8 kg però que poden arribar fins als 30, serà educativa, ja que és una peça que faltava a l’ecosistema pirinenc. El naixement d’aquest exemplar en captivitat obre les portes a la seva reintroducció en una de les serralades més importants del país. D’aquesta manera ajudaria a controlar les superpoblacions d’altres espècies com els cabirols, llebres isards i fins i tot les guineus.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari