Catalunya Diari

Torna el pessebre vivent de Sant Guim de la Plana després de 2 anys d'absència

Una de les principals motivacions del pessebre és la de recuperar i fer valdre els oficis antics a través d'una quarantena d'escenes

Pla obert d'una escena del Pessebre Vivent de Sant Guim de la Plana | LleidaDiari.cat

Sant Guim de la Plana (la Segarra) ha estrenat aquest diumenge una nova edició del seu tradicional pessebre vivent, que feia dos anys que no se celebrava per desavinences amb l'ajuntament.

El pessebre, que enguany arriba a la seva 35a edició, s'ha recuperat després que l'associació Marinada, encarregada de l'organització, i el consistori hagin arribat a un acord per cedir el local social a l'entitat per poder rebre els visitants. Es tracta del pessebre vivent més veterà de les comarques de Lleida i un dels seus eixos principals és el de mostrar i valorar diversos oficis antics. Hi participen uns 250 actors voluntaris, així com una cinquantena de col·laboradors. La primera de les sis representacions ha rebut uns 400 visitants.

L'any 2017 l'Associació Marinada va decidir suspendre el pessebre

L'any 2017 l'Associació Marinada va decidir suspendre el pessebre vinent per desavinences amb l'ajuntament de la localitat. Ara, dos anys més tard, l'associació l'ha recuperat després d'arribar a un acord amb el consistori per cedir el local social del municipi a l'entitat per poder rebre els visitants.

El president de l'associació cultural Marinada, Jaume Oliva, considera que, «més que el pacte», el fet important és que el poble no perdi «l'essència, que és el seu pessebre». «El que ens interessa és mantenir el poble viu amb activitat i que no es perdi la poca cosa que té, ja que si aquí no fem res, això està mort», ha afegit.

Pla mitjà d'una escena del Pessebre Vivent de Sant Guim de la Plana | LleidaDiari.cat

Més de 300 persones

Més de 300 persones fan que el pessebre vivent de Sant Guim de la Plana sigui una realitat. D'aquestes, prop de 250 són actors voluntaris d'arreu de la comarca i persones arrelades a aquest petit nucli, que té una setantena d'habitants. El president de l'entitat ha assegurat que el pessebre vivent és una activitat «extraordinària» que fa que «tot el poble s'uneixi».

Una de les principals motivacions del pessebre és la de recuperar i fer valdre els oficis antics a través d'una quarantena d'escenes. S'hi poden veure oficis com l'escloper, el ceramista o l'herbolari, entre altres. Oliva ha explicat que al llarg dels anys han anat introduint diferents oficis. «Vam anar comprant eines a gent que deixava la feina i de mica en mica el pessebre s'ha anat convertint en un museu vivent», ha indicat. La diferència que hi ha, segons Oliva, és que al pessebre hi ha figures «100% estàtiques». Les escenes transcorren pel castell de la localitat, pels seus carrers i per diverses cases velles de la part antiga.

Pla obert de l'escena del naixement de Jesús i l'Àngel del Pessebre Vivent | LleidaDiari.cat

 

Unes bones sensacions després de la primera jornada

Oliva també ha assenyalat que els preocupava la resposta que podrien tenir per part dels visitants després de dos anys d'absència. Les sensacions després de la primera de les sis representacions, però, són bones, ja que pel pessebre hi han passat unes 400 persones. «Això vol dir que comencem amb bon peu», ha dit Oliva. El president de l'entitat també ha afegit que l'organització d'enguany «ha anat molt bé» i que si des de la nova junta continuen amb «aquestes ganes», el pessebre vivent de Sant Guim de la Plana «durarà molt temps».

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari