Catalunya Diari

Torrebesses fa la primera ruta guiada de pedra seca després de ser Unesco

L'alcalde, Mario Urrea, diu que és una gran oportunitat per al territori que els permetrà diversificar l'economia

Imatge d'un dels aljubs de pedra seca de Torrebesses
Imatge d'un dels aljubs de pedra seca de Torrebesses | LleidaDiari.cat

El municipi de Torrebesses, al Segrià, ha encetat aquest diumenge al matí una ruta guiada que ha ofert a la trentena de visitants que s'han apropat veure les construccions de pedra seca, després que el dimecres passat, la Unesco les declarés Patrimoni Immaterial de la Humanitat. L'alcalde, Mario Urrea, ha explicat que el nomenament és una gran oportunitat pel territori que els permetrà «diversificar l'economia» i centrar-se més en el turisme. Urrea ha afegit que encara ho estan paint i que és una «gran satisfacció». La candidatura ha estat promoguda per vuit països entre els quals Suïsa, Xipre o Eslovènia. A Torrebesses, segons l'alcalde, estan catalogades 500 construccions, anomenades populars, entres les quals hi ha 58 cabanes de volta, 53 aljubs on s'hi guardava aigua i uns 500 quilòmetres de marges de pedra.

Torrebesses és un municipi d'uns 300 habitants que, des del dimecres passat, 28 de novembre compta amb una bona part de Patrimoni Immaterial per les construccions de pedra seca que hi ha als voltants del municipi. L'alcalde explica que Torrebesses s'ha sumat a una candidatura conjunta de vuit països com són Xipre, Grècia, Itàlia, França, Espanya, Suïssa, Eslovènia i Croàcia. «Nosaltres li hem donat suport a la candidatura perquè hem estat un dels pobles que ha tingut tot un programa de conservació del patrimoni, ha fet accions per revalorar-lo i per pujar l'autoestima dels veïns», ha assegurat Urrea. A la resta de Catalunya, comarques com el Penedès, el Bages, l'Empordà i la Terra Alta, també hi ha construccions d'aquest tipus però amb «una tècnica diferent», explica el batlle, tenint en compte que la peculiaritat de la pedra de Torrebesses és que «ve d'una pedrera» i no pas del resultat de treure pedra en feines com «llaurar». «Som un territori ric en pedra», ha puntualitzat.

Imatge del grup de visitants, davant una cabana de volta
Imatge del grup de visitants, davant una cabana de volta | LleidaDiari.cat

 

Una trentena de persones gaudeixen de la ruta guiada a Torrebesses

Aquest diumenge una trentena de persones han fet una ruta guiada per conèixer mostres d'aquest Patrimoni Immaterial de la Unesco. La Isabel Carmona, una de les visitants, ha explicat que han arribat al poble per dues vies: la primera «perquè vam conèixer la història de l'Església nova de Torrebesses a través de l'Aula d'Extensió Universitària» i després, «remenant pel Twitter» van veure que els havien donat la denominació de Patrimoni i que feien una visita. «Nosaltres som de la Segarra i allà també en tenim d'aquestes construccions, però no hem fet mai una ruta on ens ho expliquin», ha afirmat la Isabel. Una ruta de cinc quilòmetres que ha durat poc més de dues hores i que ha sigut el primer recorregut guiat després del nomenament de la tècnica de construir amb pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.


Comentaris

envia el comentari