Catalunya Diari

Torrebesses rebrà un ajut per al projecte de salvaguarda i difusió de la pedra seca

Aquest municipi del Segrià Sec acull prop de 300 cabanes i altres construccions fetes amb aquesta tècnica

El Ministeri de Cultura i Esports, a través de la direcció general de Belles Arts, ha concedit a l'Ajuntament de Torrebesses (Segrià) un ajut de 7.220 euros al Projecte de salvaguarda i difusió de la tècnica de la pedra seca que el consistori va presentar a la convocatòria del 2020 de suport a iniciatives per a la salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial.

Així li ha comunicat el subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, a l'alcalde de Torrebesses, Mario Urrea, amb qui ha mantingut aquest dimecres una trobada a l'ajuntament per conèixer els detalls d'aquest projecte centrat en aquesta tècnica tradicional de construcció i que té un pressupost total d'11.600 euros.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Durant la seva estada a Torrebesses, Crespín ha visitat l'antic Molí d'oli del Bep de Canut i la mina d'aigua, dos dels onze conjunts de pedra seca del municipi. El consistori ha iniciat els tràmits perquè siguin declarats com a Béns Culturals d'Interès Nacional (BCIN). Segons dades municipals, el terme municipal de Torrebesses acull prop de 300 cabanes i altres construccions fetes amb la tècnica de la pedra seca.

Pla sencer del subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, amb l'alcalde de Torrebesses, Mario Urrea, al Molí d'Oli del Bep del Canut
Torrebesses rebrà un ajut del Ministeri de Cultura per al projecte de salvaguarda i difusió de la pedra seca | LleidaDiari.cat

Ajuts a 32 projectes per a la salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial

La resolució de la convocatòria del Ministeri de Cultura inclou la concessió d'ajuts a un total de 32 projectes presentats per comunitats autònomes (5 projectes), entitats locals (19) i associacions i institucions sense ànim de lucre (8). El total dels ajuts concedits puja 234.000 euros que han de facilitar l'execució dels projectes presentats.

L'objectiu de la convocatòria d'aquests ajuts és la salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de l'estat espanyol que es trobi en situació de perill o vulnerabilitat, contribuir a la seva protecció i difusió, així com potenciar la seva transmissió per fomentar-ne el coneixement.

La Unesco va reconèixer el novembre del 2018 la construcció amb pedra seca com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. La candidatura internacional va ser presentada per Espanya i altres set països. En el cas de l'estat espanyol, incloïa nou comunitats, entre les quals Catalunya.


Comentaris

envia el comentari