Catalunya Diari

Torrelameu estrena els carrers dedicats als polítics presos i la plaça amb el nom dels «exiliats»

En un acte que ha comptat amb la família d'Oriol Junqueras i la parella de Meritxell Serret

Imatge d'esquenes de la dona d'Oriol Junqueras i el feill en braços de l'alcalde de Torrelameu, Carles Comes
Imatge d'esquenes de la dona d'Oriol Junqueras i el feill en braços de l'alcalde de Torrelameu, Carles Comes | LleidaDiari.cat

El municipi de Torrelameu, a la Noguera, ha estrenat aquest dissabte les plaques dels nou carrers dedicats als líders independentistes empresonats i la de la plaça que porta els noms dels set polítics que es troben «exiliats» a Alemanya, Bèlgica, Escòcia i Suïssa.

El nomenclàtor oficial no canvia sinó que a partir d'ara conviuran les plaques dels noms dels carrers actuals amb el nom dels carrers de cada «pres polític» fins que siguin alliberats i també el de la plaça «fins que els exiliats puguin tornar a casa». Per exemple, el carrer Balaguer es converteix momentàniament en el carrer d'Oriol Junqueras, el carrer Forn serà el carrer Quim Forn o el punt neuràlgic del poble, la plaça de l'Església, és ara la plaça dels Exiliats.

L'acte d'estrena de les plaques ha comptat amb la dona i els fills del vicepresident destituït pel 155 i president d'ERC i amb la parella de l'anterior consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, Ferran Civit.

  

De moment els canvis només són simbòlics, plantejats com a homenatge als polítics, ja que, segons l'alcalde, Carles Comes, només es plantejarien modificar el nomenclàtor en cas que la situació d'empresonament o exili es prolongués molt en el temps. Aquest reconeixement és inèdit a les terres de Lleida i també al conjunt del país, ja que, si bé hi ha municipis que han dedicat places i carrers a l'1-O, encara no n'hi havia cap pels independentistes presos o a l'estranger. Segons l'ajuntament de Torrelameu, governat per ERC, amb aquesta iniciativa «es vol donar suport tant als presos i als exiliats, com a les seves famílies, i contribuir que no es normalitzi aquesta situació de pèrdua de llibertat dels nostres polítics elegits democràticament».

Imatge general del moment posterior a la descoberta de la placa del carrer dedicat a Quim Forn
Imatge general del moment posterior a la descoberta de la placa del carrer dedicat a Quim Forn | LleidaDiari.cat

 

Afegeixen que es vol fer palès que a l'estat espanyol «no existeix una separació de poders» i posar de manifest que, en canvi, «la justícia belga, l'escocesa o l'alemanya no veu els delictes pels quals Espanya els vol processar». El passat mes d'abril Torrelameu ja dur a terme una iniciativa singular penjant les banderes de Suïssa, Alemanya i Bèlgica a la façana de l'Ajuntament com a reconeixement a la seva «plena democràcia i llibertat» i per remarcar la falta de separació de poders i la ingerència en la política de la justícia espanyola.


Comentaris

envia el comentari