Catalunya Diari

Torrelameu serà el primer poble a estrenar uns senyals de trànsit en català

Es col·locaran els dos primers dissabte durant la Festa de la República Catalana

Senyals de trànsit en català de Torrelameu
Senyals de trànsit en català de Torrelameu | Ajuntament de Torrelameu

El poble de Torrelameu, a la comarca lleidatana de la Noguera, serà el primer del món en tenir un senyal de trànsit en català. Es tracta de la tradicional imatge d''Stop' que, a partir, del pròxim dissabte 9 de març es començaran a canviar de forma progressiva per un 'Pareu'. Carles Comes, alcalde de Torrelameu (ERC), ha explicat a LleidaDiari.cat que aquesta idea va sorgir fa ja més de dos anys i que, llavors, van demanar tenir la patent per a tirar endavant la iniciativa.

Després de rebre l'autorització de la patent per part del Ministeri d'Energia el passat mes de desembre, Comes ha decidit que canviarà els senyals que, com a únic requisit, han de seguir mantenint la seva forma octogonal. El canvi dels dos primers senyals tindrà lloc el dissabte en el marc de la sisena edició de la Festa de la República Catalana de Torrelameu. Serà llavors quan des de l'ajuntament presentin i col·loquin els dos primers senyals de trànsit amb l'advertència en català. Tot i que el consistori ja disposa en les seves instal·lacions de fins a quatre senyals, només en col·locaran dues perquè els visitants a la localitat de la Noguera durant la Festa de la República Catalana es puguin fer les fotografies pertinents.

A partir d'aquí, en un període aproximant d'un any, Comes espera haver canviat la totalitat dels senyals del poble, que en sumen prop d'una vintena. Segons l'alcalde, aquesta decisió no va en contra del castellà, sinó d'un anglicisme que, en altres països, ja han decidit canviar en el seu idioma. Un exemple són els senyals d'alguns països de Sud-amèrica en les quals es pot llegir 'Pare'. Fins ara, celebra Comes, els veïns de Torrelameu s'han pres bé aquesta decisió que, tot i ser innovadora, no és la primera pionera que es pren en el consistori de la Noguera.

Torrelameu dedica carrers als «presos polítics» i una plaça als «exiliats»

Torrelameu va dedicar el passat mes de maig del 2018 nou carrers als líders independentistes empresonats i una plaça als que han marxat a l'«exili». L'alcalde va explicar en el seu moment que es mantindria el nomenclàtor actual, si bé es col·locarien les noves plaques amb els noms dels presos als diferents carrers de manera que els nous noms conviuran amb els actuals. Els nous carrers són: Jordi Sánchez, Jordi Cuixart, Joaquim Forn, Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Josep Rull, Jordi Turull i Raül Romeva. D'altra banda, la plaça de l'Església va passar a dir-se «plaça dels Exiliats» i a la placa hi figuren els noms de Carles Puigdemont, Lluís Puig, Meritxell Serret, Toni Comín, Clara Ponsantí, Marta Rovira i Anna Gabriel. Es tractava d'una iniciativa pionera a les terres de Lleida i també a Catalunya.

Imatge dels carrers de Torrelameu
Imatge dels carrers de Torrelameu | LleidaDiari.cat

 

 

Sisena edició de la Festa de la República Catalana

Torrelameu acollirà aquest dissabte la sisena edició de la Festa de la República Catalana. En aquesta ocasió, els visitants comptaran amb la visita de Roger Español, l'home que va perdre un ull per una pilota de goma disparada durant una de les càrregues policials del referèndum de l'1-O. D'altra banda, s'enlairaran fanalets per la llibertat i es podrà gaudir de l'actuació de Quim Masferrer amb el seu espectacle 'Bona gent'.

Cartell de la Festa de la República de Torrelameu
Cartell de la Festa de la República de Torrelameu | LleidaDiari.cat

 


Comentaris

envia el comentari