Catalunya Diari

Una trentena d'associacions ecologistes del Pirineu s'uneixen per demanar canvis en la gestió de l'os

Les entitats creuen que cal investigar amb rigor les morts i que l'administració es personi com acusació particular

Imatge de detall del rostre de l'os Cachou mort el 9 d'abril del 2020
Una trentena d'associacions ecologistes de les dues bandes del Pirineu s'uneixen per demanar canvis en la gestió de l'os | LleidaDiari.cat

Prop d'una trentena d'associacions conservacionistes de Catalunya, l'Aragó, Navarra, la resta de l'Estat i França s'han unit per «donar la veu d'alarma» sobre la situació de l'os al Pirineu. Així, demanen «canvis radicals» en la gestió de l'espècie i després de la mort de Sarousse, Cachou i un altre plantígrad a l'Arieja.

Segons han expressat en un comunicat, volen que s'investigui «amb rigor i independència» qualsevol defunció d'os i que les administracions es personin com a acusació particular en aquests casos. També demanen incorporar nous exemplars en substitució dels que hagin mort per causa humana. Així, les organitzacions han afirmat que estan «decidides» a utilitzar tots els mitjans legals als tribunals competents i la Unió Europea.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La necessitat de respectar la seva vida com a espècie protegida

Les entitats defensen que es proclami la necessitat de respectar la seva vida, com a espècie protegida, i que s'adquireixi un compromís amb relació a la seva recuperació. També demanen aprovar els plans pendents, com ara els de Catalunya i l'Aragó, i que es respectin la resta. Finalment, veuen necessari desenvolupar formacions dirigides als caçadors sobre el comportament que té l'os cap a l'home.

D'entre les entitats signants hi ha Ipcena-EdC, Trenca, SOS RibagorzaAmigos de la Tierra AragónAsociación Naturalista de Aragón (ANSAR)Ecologistas en Acción (EEA), Fondo para la protección de los animales salvajes (FAPAS), Fondo Natural (FN), Fondo Navarro GurelurFundación para la Conservación del Quebrantahuesos (FCQ)WWF España, a més de prop d'una vintena d'organitzacions franceses.


Comentaris

envia el comentari