Catalunya Diari

Treuen del pantà de Sant Antoni les ampolles de vi de set cellers del Pallars després de 29 mesos submergides

La primera valoració d'un enòleg ha estat positiva i ha subratllat que l'evolució al celler ha estat molt diferent
Els responsables dels cellers dels Pallars observant les ampolles de vi que s'han tret del fons del pantà de Sant Antoni. | LleidaDiari.cat

El projecte pilot d'envellir vins dels cellers dels Pallars al fons del pantà de Sant Antoni ha acabat aquest divendres amb la retirada de 86 ampolles. En total han estat 29 mesos submergides a uns 40 metres de profunditat i a una temperatura constant d'uns 12 °C. El sommelier Jordi Martínez ha tastat els vins in situ i la primera valoració que n'ha fet ha estat positiva. Martínez ha explicat que sí que hi ha diferència entre els envellits als cellers i els del fons del pantà i ha afegit que aquestes diferències tenen a veure amb la seva preservació. El sommelier ha detallat que a «sota l'aigua els vins aguanten més bé i no evolucionen tan de pressa». En els vins blancs és on es noten millor les característiques d'estar envellits sota l'aigua. En canvi, als negres aquest tipus d'envelliment «els dona més vida».

Aquest projecte va néixer l'octubre del 2014, a través del programa Al teu gust, aliments del Pallars, i va ser impulsat per l'Ajuntament de Tremp i set cellers del Pallars que van posar en marxa la prova pilot amb l'objectiu d'avaluar l'evolució del vi madurat durant un temps determinat al fons del pantà de Sant Antoni. L'experiment va consistir a submergir dues gàbies amb dotze ampolles de cada celler (entre una i quatre referències per celler) a uns 40 metres de profunditat, cosa que garantia l'absència de llum tot l'any i la temperatura constant de 12 °C.


El primer tast es va fer al cap de set mesos, durant la primavera del 2015, quan es va extreure el primer joc d'ampolles i diversos sommeliers i enòlegs van fer un primer tast. En aquella primera valoració ja van apreciar diferències notables entre els vins envellits en bodega o sota l'aigua, especialment en els vins negres, als quals es va donar un punt d'arrodoniment. En aquest segon tast, la valoració més positiva ha estat pels vins blancs; el color l'han mantingut viu i el vi s'ha mantingut fresc, aromàtic i amb un punt important d'acidesa. Els cellers han valorat molt positivament la prova i ja parlen de repetir l'experiment però aquest cop d'una manera molt més científica amb proves de temperatura diàries, a tocar de la gàbia, o dades de la pressió de l'aigua constant.

Els cellers que han participat en aquesta prova pilot són: Celler Vila Corona, Castell d'Encús, Sauvella, Mas Garcia Muret, Xic's de Cal Borrech, Terrer de Pallars i Batlliu de Sort. L'extracció de les ampolles del Pantà de Sant Antoni s'ha fet amb l'ajuda del Club Submarinista de Tremp i de l'empresa The Busseing Pallars.Comentaris

envia el comentari