Catalunya Diari

Troben una catorzena de pous sense senyalitzar en el que d'any a Lleida

El petit Julen va morir en caure a un pou sense senyalitzar a Màlaga

Imatge del pou sense protecció a Bellaguarda
Imatge del pou sense protecció a Bellaguarda | Agents Rurals

Els Agents Rurals han trobat des de principis d'any un total de catorze pous sense senyalitzar en diferents comarques lleidatanes com el Segrià, la Noguera, les Garrigues o el Pallars Jussà, segons ha avançat aquest dimarts el diari 'Segre'. Tal com ha explicat el cap dels Agents Rurals a Lleida, Llorenç Ricou, en tots els casos s'ha comunicat l'existència d'aquestes perforacions als propietaris de la finca i se'ls ha instat a cobrir-los amb les mesures protectores pertinents.

D'altra banda, Ricou detalla que la majoria d'aquests pous són construccions que han quedat en desús i que, abans, s'utilitzaven per a dur a terme tasques d'agricultura i ramaderes. Un exemple, ha especificat, podrien ser pous per a reg o abeuradors pels animals. De fet, el cap dels Agents Rurals ha assegurat a 'Segre' que: «El 80% dels pous pertanyen a pagesos que ja no els utilitzen».

Ja s'han hagut de rescatar animals que s'havien quedat atrapats

Paral·lelament, Ricou destaca que alguns d'aquests pous estan integrats dins del patrimoni de la localitat a la qual pertanyen i, per tant, s'ha hagut d'avisar al Departament d'Agricultura perquè actuïn de forma pertinent. Un exemple ha estat el descobert a Navès, que es tractava d'un pou de gel. Prendre mesures per evitar que ningú prengui mal és de prioritat màxima en el moment que es troba aquest tipus de forats. Això no obstant, en alguns casos ja s'han hagut de rescatar animals que s'havien quedat atrapats i no podien pujar a la superfície.

Pou sense senyalitzar
Imatge del pou sense senyalitzar a Navès | @guardiacivil

 

El record del petit Julen

Finalment, cal destacar que en el conjunt de Catalunya hi ha comptabilitzats fins a 76 pous sense protecció. Aquesta situació recorda la que es va viure el passat mes de febrer amb la caiguda del petit Julen a un pou sense senyalitzar en una finca de Totalán, a Màlaga. Els fets van commoure a tota Espanya i, malgrat les tasques de rescat dels especialistes, res es va poder fer per a salvar la vida del petit que va caure mentre passava un dia en família.

Julen
El guàrdia civil que va treure Julen del pou, enfonsat: «Em va tocar a mi...» | Twitter

 

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari