Catalunya Diari

Troben per primer cop ratpenat de bigotis al Parc Natural del Cadí-Moixeró

Aquesta és una troballa important, ja que, segons informa el Departament de Territori i Sostenibilitat, els ratpenats són «autèntics bioindicadors de la salut d'alguns boscos»
Un exemplar de ratpenat de bigotis | LleidaDiari.cat

Un equip d'investigadors del Museu de Ciències Naturals de Granollers ha capturat tres exemplars de ratpenat de bigotis ('Myotis mystacinus') al Parc Natural del Cadí-Moixeró, dins dels treballs de seguiment de quiròpters que impulsa el Departament de Territori i Sostenibilitat per controlar l'evolució d'aquestes espècies i la seva presència en els ecosistemes forestals. Segons informa la Generalitat, és el primer cop que es troba aquesta espècie amenaçada al parc i, amb aquesta, ja són 22 les espècies de quiròpters identificades en aquest àmbit territorial. Aquesta és una troballa important, ja que, segons informa el Departament de Territori i Sostenibilitat, els ratpenats són «autèntics bioindicadors de la salut d'alguns boscos». 

En concret, el ratpenat de bigotis està vinculat a boscos madurs pirinencs amb presència de fusta morta i abundants cavitats en arbres vells de diàmetres grans, on troben refugi.
Mentre que al centre i nord d'Europa aquest ratpenat és força abundant, a la Mediterrània és una espècie rara. Segons els models predictius de canvi climàtic, les poblacions de Catalunya es podrien acabar desplaçant cap al nord i extingir-se als boscos del país.

 

Aquesta troballa, juntament amb un estudi fet recentment al Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera, posa en alerta els gestors dels espais naturals protegits «per la manca de boscos madurs on puguin viure els ratpenats de bigotis i altres espècies forestals estrictes». L'equip d'investigadors de la troballa i de l'estudi està format per Carles Flaquer, Xavier Puig-Montserrat, Adrià López-Baucells, Maria Mas i Alba Coronado. Aquests experts remarquen la necessitat de deixar taques de bosc sense gestionar que permetin un elevat grau de biodiversitat pel seu efecte mosaic en el paisatge.Comentaris

envia el comentari