Catalunya Diari

La UGT presenta nou denúncies per incompliments del conveni del camp al Baix Segre

Les irregularitats detectades són per pagar per sota del preu, fer més hores de les permeses o no facilitar allotjament

La UGT-FICA deLleida ha presentat aquesta campanya de la fruita nou denúncies davant la Inspecció de Treball per suposats incompliments laborals per part d'empreses cap a treballadors del camp. Són denúncies per no pagar el salari que fixa el conveni, obligar els treballadors a fer més hores de les permeses o no oferir allotjament als temporers que tenen contractats.
 

El sindicat assenyala que són denúncies «selectives» davant casos «flagrants» però «la realitat és un incompliment sistemàtic» per part d'algunes empreses. Tot i això, la UGT matisa que aquestes presumptes irregularitats es concentren al Baix Segre on hi ha importants empreses amb grans finques, mentre que no es donen en petits pagesos i en altres comarques lleidatanes. 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

La UGT denuncia que continuen donant-se situacions de «frau» en l'àmbit laboral durant la campanya de la fruita, tot i diferenciar la d'enguany de la campanya de l'any passat marcada per l'arribada a Lleida de més persones de l'habitual per treballar-hi en plena pandèmia de la covid-19. Alguns dels incompliments denunciats són pagar per els treballadors del camp per sota del preu fixat pel conveni o obligar-los a treballar més hores de les permeses. El sindicat també ha detectat situacions en què l'empresa no facilita allotjament a treballadors que tenen el lloc de residència a més de 75 quilòmetres, o en tot cas els ofereixen llocs que no estan en condicions com ara «cases ruïnoses», segons la UGT.  

Incompliment sistemàtic

Perelló ha remarcat que han presentat nou denúncies davant de «casos flagrants» que han pogut constatar però que l'incompliment del conveni «és sistemàtic» per part d'algunes empreses. Tot i això, ha volgut deixar clar que aquestes suposades irregularitats en l'àmbit laboral es concentren a la zona del Baix Segre i en grans empreses que tenen importants extensions de terreny de fruita. 
 

Davant aquestes situacions que denuncia, la UGT reclama a les administracions «voluntat política» a l'hora de vetllar pel compliment de les normatives laborals al camp des de la Inspecció de Treball, especialment pel que fa a salaris i hores de treball. 
 

En el mateix sentit, insta les organitzacions agràries a «no fer només de patronal i fer més de sindicat» per tal de garantir unes condicions laborals dignes per a tots els treballadors del sector.  

 


Comentaris

envia el comentari