Catalunya Diari

Les últimes 2.500 cabines telefòniques de Catalunya, amb els dies comptats

A finals d'any Telefònica ja no tindrà l'obligatorietat de mantenir-les

Les prop de 2.500 cabines telefòniques que encara sobreviuen als carrers de Catalunya tenen els dies comptats, a finals d'any deixaran de prestar servei, ja que la irrupció de la telefonia mòbil va fer-lo caure en desús.
 

De fet, segons la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), el 88% de la població de l'estat espanyol reconeix no haver fet servir mai una cabina de telèfon. El mateix organisme apunta que només l'1% dels individus ha utilitzat una cabina en l'últim any. 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

El servei està assegurat fins al 31 de desembre, però les cabines ja poden ser retirades, si els ajuntaments així ho sol·liciten a la companyia, al marge que el nombre de cabines quedi per sota del mínim fixat pel reial decret del 2011 -segons el qual, hi havia d'haver almenys un telèfon públic en els municipis de més de 1.000 habitants, amb una exigència d'un telèfon addicional per cada 3.000 habitants. La pròpia CNMC portava anys sol·licitant la fi del servei.

Pla de l'interior de la cabina telefònica de model tancat més antiga de Catalunya, situada a Tarragona. Imatge del 15 d'agost de 2021.
Pla de l'interior de la cabina telefònica de model tancat més antiga de Catalunya, situada a Tarragona | LleidaDiari.cat

Els ajuntaments volen treure-les

Molts ajuntaments s'estan acollint a aquesta possibilitat de demanar a Telefònica que les retiri. «Telefònica no pot fer-ho per iniciativa pròpia, ni que no registrin ni una sola trucada en mesos o anys», afirmen fonts de la companyia.  A nivell general les cabines de telèfon registren una mitjana de 0,5 trucades al dia, és a dir, una trucada cada dos dies. Més de la meitat de les cabines distribuïdes arreu de l'estat espanyol no registren ni una trucada en tot l'any.
 

A Tarragona ciutat, on queden 44 cabines pels seus carrers, s'hi troba l'última cabina amb l'estructura tradicional de quatre parets de vidre i sostre.  A Barcelona, la darrera que quedava d'aquest model tancat, al carrer del Lledoner, al barri de Sant Genís dels Agudells, va ser cedit a l'Ajuntament i serà rehabilitada i es convertirà en punt d'intercanvi de llibres.
 

En total, Catalunya compta, a data de 31 de desembre del 2020, amb un total de 2.470 cabines telefòniques, tal com confirmen els serveis de Telefònica. Per demarcacions, Barcelona disposa de fins a 1.784 punts de telefonia fixa, seguida de Tarragona, amb 291,Girona, on en queden 254, i Lleida, amb 141. Des de Telefònica es constata l'ús residual que tenen, tot remarcant que en altres països veïns les cabines telefòniques ja han desaparegut des de fa anys.


Comentaris

envia el comentari