Catalunya Diari

Unió de Pagesos alerta de pèrdues al sector de la fruita dolça per la baixada de la producció

Calculen que les gelades i les pedregades han provocat una davallada en fruita de pinyol del voltant del 40% a Ponent

Unió de Pagesos afirma que la baixada de producció de fruita dolça aquesta campanya a les comarques de Ponent farà que algunes explotacions segueixin tenint resultats negatius, que se sumaran a les pèrdues que el sector arrossega de campanyes anteriors.
 

Això, malgrat la millora de preus en origen, que ha estat superior a la mitjana dels darrers set anys, excepte per a la cirera, però que, segons alerten, no serà suficient per compensar l'escassa producció d'enguany.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

En concret, calculen que els danys climatològics, principalment gelades i pedregades, han provocat una davallada mitjana del 40% en fruita de pinyol. Davant d'això, el sindicat reclama a les administracions que estableixin mesures específiques per accedir als ajuts.
 

El sindicat agrícola ha valorat la campanya de la fruita d'enguany en el marc de la 67a Fira de Sant Miquel de Lleida i 36a d'Eurofruit. Una campanya que, segons han indicat, dependrà en bona part del grau de pèrdues per les adversitats climatològiques que hagi patit cada explotació, que se sumaran a la crisis de preus de campanyes anteriors que encara arrossega el sector.

Pla obert de la roda de premsa d'Unió de Pagesos a la Fira de Sant Miquel de Lleida, amb els membre del sindicat Francesc Pena, Bernat Ramon i Josep Sellart, el 2 d'octubre de 2021.
Pla obert de la roda de premsa d'Unió de Pagesos a la Fira de Sant Miquel de Lleida, amb els membre del sindicat Francesc Pena, Bernat Ramon i Josep Sellart | LleidaDiari.cat

El sindicat reclama ajudes

Pel que fa a la fruita de pinyol, la davallada important de la producció respecte el potencial productiu existent ha afectat tant a la Plana de Lleida com a les Terres de l'Ebre.
 

Quant a la fruita de llavor, la producció de poma a Catalunyaes recupera, després de la davallada important de l'any passat a causa de malalties com el motejat. Pel que fa a preus de poma, el sindicat diu que caldrà veure com evoluciona la campanya tot i que la producció en l'àmbit de la UE es manté en la mitjana dels darrers tres anys, amb uns 11,5 milions de tones, enguany per les gelades en importants zones productores que han minvat el potencial productiu.
 

En una situació diferent es troba la producció de la pera, que a la UE es preveu una davallada del 27% respecte la mitjana del terrer trienni, i un 28% respecte l'any passat, amb 1,6 milions de tones. A Catalunya, la producció caurà un 14%.
 

Per tot plegat, Unió de Pagesos ha demanat al departament un recull més acurat de les dades reals de producció de fruita dolça per garantir una tributació justa a la pagesia. El sindicat reclama també a l'administració el màxim percentatge d'ajut respecte a la inversió per a la pagesia professional en el nou Programa de Desenvolupament Rural [PDR]. 
 

Finalment, també exigeix més recursos dels fons de Next Generation per instaurar el sistema blockchain al sector amb l'objectiu de conèixer en tot moment els volums d'entrada, sortida i estocatge, entre altres, de fruita.


Comentaris

envia el comentari