Catalunya Diari

Unió de Pagesos es manifestarà el 31 d'agost per exigir un canvi de les polítiques de gestió de la fauna salvatge

L'organització posa en marxa una campanya contra els danys de la fauna protegida a la ramaderia

L'ós Goiat poc després de ser alliberat
L'ós Goiat poc després de ser alliberat | Generalitat de Catalunya

Segueix la polèmica envers la presència de l'ós Goiat al Pirineu català. Unió de Pagesos ha posat en marxa una campanya per fer visible els danys que ocasiona la fauna protegida com els ossos, els voltors i els llops sobre la ramaderia i l'agricultura a les comarques de muntanya. L'organització organitzarà en les pròximes setmanes quatre xerrades informatives a Vielha, la Pobla de Segur, Vilaller i Llavorsí per valorar les futures accions a posar en marxa i prendre les mesures necessàries que permetin reduir aquests danys. Així mateix, Unió de Pagesos convocarà una manifestació el 31 d'agost, en una població encara per concretar, per denunciar «la manca d'efectivitat» de les accions de l'administració i per exigir un canvi en les polítiques de gestió de la fauna salvatge.

El sindicat assegura que la situació «s'està tornant insostenible per als ramaders», ja que els atacs «són cada vegada més nombrosos», ja que provoquen «danys directes al bestiar i altres d'indirectes, en forma d'abandó de pastures i d'increment de despeses en haver de prendre mesures extraordinàries». A més, des d'Unió de Pagesos posen en relleu que darrerament s'han intensificat els casos de transmissió de malalties de la fauna salvatge, protegida o no, al bestiar d'algunes explotacions, «que està obligat a passar tots els controls sanitaris». Les xerrades organitzades per UP tindran lloc el 7 d'agost a Vielha, el 13 a la Pobla de Segur (Pallars Jussà), el 21 a Vilaller (Alta Ribagorça) i el 28 a Llavorsí (Pallars Sobirà). Serviran per analitzar els danys que causa la fauna salvatge protegida sobre la ramaderia i l'agricultura i també s'abordaran els problemes derivats de la transmissió de malalties de la fauna salvatge als ramats, com ara la tuberculosi, i de la sanitat ramadera. Les accions reivindicatives tindran com a colofó una manifestació que se celebrarà el 31 d'agost.

El sindicat considera «imprescindible» que els ramaders amb animals afectats per danys de la fauna protegida denunciïn com més aviat millor els atacs «per tenir opcions que aquests siguin compensats», però principalment «per fer aflorar la magnitud real del problema, ja que molts atacs no es denuncien». Cal tenir en compte que el 2017 només s'haurien denunciat uns 90 casos d'atacs d'aquestes espècies, que l'Administració va compensar amb poc més de 20.000 euros, segons asseguren des d'UP.


Comentaris

envia el comentari