Catalunya Diari

Unió de Pagesos reclama el suport d'Agricultura als ramaders afectats per atacs d'os

Demana a l'Administració que reconegui tots els atacs i els danys colaterals que suposa la presència d'aquest animal

Unió de Pagesos demana el suport del Departament d'Agricultura als ramaders afectats pels atacs d'os de les darreres dues setmanes a la Val d'Aran. El sindicat reclama a l'Administració que actuï i prengui mesures «abans que la situació es torni insostenible" i que reconegui tots els atacs directes i indirectes provocats per aquest animal, així com els danys colaterals que suposa la presència de l'os al Pirineu.

El primer atac va tenir lloc l'1 de maig a Gessa on va morir un marrà. Diumenge, van morir quatre cabres a Les, i al terme de Betlan una ovella va agonitzar fins a la mort a tan sols 50 metres del nucli del poble. Els indicis apunten que el responsable seria Goiat i el Conselh d'Aran planteja iniciar el protocol per capturar-lo.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Imatge d'un os al Pirineu de Lleida
Unió de Pagesos reclama el suport d'Agricultura als ramaders afectats per atacs d'os i mesures per prevenir-ne de nous | Arxiu

Segons l'últim cens del Departament de Territori, al Pirineu hi ha una població de més d'una seixantena d'ossos. Unió de Pagesos considera que el debat sobre la coexistència d'ossos amb els caps de bestiar «ha d'anar més enllà de la presència d'aquest animal». Per això, exigeix al Govern una gestió completa que prevegi, des de quin és el nombre màxim d'exemplars que pot conviure al Pirineu en funció de les activitats econòmiques que s'hi desenvolupen, fins a les conseqüències que es poden derivar d'aquesta convivència.

Cal que els ramaders puguin tenir informació sobre on són els ossos

En aquest sentit, l'organització agrària assenyala que «una gestió correcta no passa tan sols per la retirada dels exemplars que causin més problemes -com preveu el protocol aprovat l'octubre del 2018- sinó que cal que els ramaders puguin tenir informació sobre on són els ossos per prendre mesures per defensar els seus animals i no posar en perill la seva pròpia vida».

Al mateix temps, Unió de Pagesos considera que les mesures de coexistència presentades per Territori com ara l'agrupament de ramats, gossos mastins i l'ús de tancats elèctrics «són impossibles d'aplicar, sobretot en el cas de bestiar boví i equí», ja que «no és viable agrupar i protegir els ramats a la nit, com es fa amb els d'oví». A això, des del sindicat hi afegeixen el fet que «els moviments nocturns dels ossos són totalment imprevisibles».

Els atacs arriben amb la sortida de la hibernació de l'os, amb l'animal amb necessitat d'alimentar-se i amb uns boscos catalans que, a diferència dels cantàbrics, no tenen fruits ni són especialment frondosos, remarquen des d'Unió de Pagesos. «L'os és un carnívor oportunista que adapta la seva dieta en funció de l'estació de l'any i la disponibilitat d'aliment, fet que fa vulnerables els animals domèstics», afegeixen.

Unió de Pagesos demana als ramaders afectats que difonguin imatges dels atacs

Unió de Pagesos ha tornat a fer una crida als ramaders afectats per atacs de fauna salvatge, sigui per ossos o bé per altres animals, perquè difonguin a les xarxes o facin arribar al sindicat fotografies i vídeos dels atacs patits pels seus ramats per tal de poder-les compartir a les xarxes socials i fer una denúncia pública d'aquesta problemàtica. Amb aquest objectiu, l'organització agrària va posar en marxa l'etiqueta #proudanysdefauna.

El Conselh Generau d'Aran planteja capturar Goiat si es confirma que ha causat els darrers atacs

Les cinc baixes de bestiar que hi ha hagut durant la darrera setmana a la Val d'Aran haurien mort per quatre atacs d'os i els indicis apunten que el responsable podria ser l'os Goiat. En aquest sentit, des del Conselh Generau d'Aran s'han enviat mostres a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per intentar confirmar l'autoria dels atacs. Si es confirma, a causa del seu historial conflictiu i anormalment depredador, el Conselh ja ha avançat que iniciarà el protocol de captura de Goiat, per tornar-lo a localitzar amb el collaret GPS que va perdre l'octubre de l'any passat.


Comentaris

envia el comentari