Catalunya Diari

La Val d'Aran es planteja independitzar-se de Catalunya

El seu Consell General es reunirà per preparar un ple extraordinari

El Consell General d’Aran ha fet pública aquesta tarda la seva intenció de plantejar-se seriosament si el seu territori vol formar part de la Catalunya independent. Així doncs, dilluns es reuniran els portaveus d’aquest consell per preparar un ple extraordinari per tractar la situació. Cal tenir en compte que fa dos anys el Parlament va reconèixer el dret del poble aranès a decidir el seu futur. Tot i aixó, el sindic de la Val d’Aran, Carlos Barrera,  ha desmentit posteriurment que s’hagi plantejat la celebració d’un ple extraordinari del Conselh Generau d’Aran per tractar del futur de l’Aran fora de Catalunya. Barrera ha aclarit que s’ha acordat amb el portaveu de l’oposició al Conselh Generau d’Aran, Sr. Francés X. Boya, la celebració d’una reunió el proper dilluns dia 30 d’octubre a les 16h. a la que també es convocarà al portaveu del PRAG, José Antonio Bruna. 

En aquesta reunió, s’analitzarà l’afectació de l’aplicació de l’article 155, i el possible acord de destitució del Govern de la Generalitat de Catalunya, i dels efectes que aquestes mesures tindran en la capacitat de gestió política del Conselh Generau d’Aran i de l’actual desplegament de la de la llei 1/2015 de règim especial de l’Aran, així com en tots els àmbits en els que el Govèrn d’Aran i la Generalitat de Catalunya estan treballant sobre el desplegament d’aquesta llei. La setmana passada per tal de disposar en termes jurídics del que representa la disposició addicional 1ª de la llei de règim especial d’Aran, que parla del dret a decidir del poble aranès, es va determinar disposar aquesta interpretació en termes jurídics per aclarir-ho, de manera inequívoca, a tot el conjunt de la ciutadania de la Val d’Aran, per tal d’evitar dobles interpretacions.

D'altra banda, Paco Boya, exSíndic d'Aran i membre de l'executiva del PSOE ha explicat en declaracions recollides per 'El Periódico': «Sempre hem dit que, si hi havia una declaració d’independència a Catalunya, nosaltres també podíem exercir aquest dret, que tenim reconegut des del 2015».  Boya ha recordat que l'Aran és una de les zones de Catalunya amb menys persones favorables a l'independentisme i ha recordat que només un 24% del cens va participar en l'1-O i que, dels que van anar a votar, un 19% van advocar per la independència. Per la seva banda, la consellera Meritxell Borràs ja reconeixia el passat mes de juny que el dret d'autodeterminació de l'Aran estava reconegut al Parlament i recollit pel BOE: «En l'encreuament històric de Catalunya, l'Aran serà el que els aranesos decideixin».


Comentaris

envia el comentari