Catalunya Diari

El veí de Sort que es fa popular per crear esquís de fusta personalitzats

Durant l'hivern Arisa es dedica a provar els que construeix, mentre que la resta de l'any els fabrica

Josep Arisa al taller on confecciona els esquis de fusta de manera artesana
Un veí de Sort fa esquís artesans de fusta | LleidaDiari.cat

Josep Arisa, veí de Sort, de professió fuster i gran aficionat a l'esquí, fa sis anys es va proposar fer els seus propis esquís. Són de fusta, totalment artesans. A aquests primers esquís li van seguir els de tota la seva família. Assegura que la seva «qualitat» fa que qui els provi un cop ja no s'hi pugui resistir. Estan dissenyats i personalitzats tenint en compte el pes, el nivell d'esquí i l'ús que li vol donar l'esquiador.

La demanda en poc temps ha anat a l'alça i el que va començar com una afició ja ho ha professionalitzat de tal manera que ara en fa per encàrrec. Durant l'hivern Arisa es dedica a provar els que construeix, mentre que la resta de l'any els fabrica.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

S'utilitzen llistons de fusta encolats

Per fabricar el nucli dels esquís s'utilitzen llistons de fusta encolats entre si i posteriorment tallats en forma de mirall, de manera que els dos esquís són exactament idèntics i amb les mateixes prestacions. Els tipus de fustes més empleats són les de bambú, avet, bedoll, faig, freixe, auró o paulònia. Arisa assegura que la combinació d'aquestes fustes amb les diferents fibres fan que aquests esquís responguin correctament als esquiadors més exigents. El nucli de l'esquí és de fusta (75-80%) i estan reforçats amb fibres de vidre i carboni.

Un dels clients d'Arisa, l'esquiador Dimitri López, ha explicat que són uns esquís molt lleugers i llisquen molt bé tant per les pistes d'esquí com per neu verge. Els que ell ha adquirit pesen 1,2 quilograms. Arisa ha explicat que la feina al taller és molt meticulosa, fins al punt que per la confecció d'un parell d'esquís hi destina unes tres setmanes.

Dos esquiadors amb esquís de fusta a l'estació de Tavascan
En poc temps la demanda del producte artesanal ha anat a l'alça | LleidaDiari.cat

Més de 400 hores d'esquí

Pel que fa a la seva durabilitat, Arisa ha assegurat que els seus esquís porten més de 400 hores d'esquí en una sola temporada, molt per sobre de les que fa un esquiador normal. La particularitat d'aquests esquís també és que la persona que fa la comanda pot triar la decoració i aquesta és fàcilment canviable entre una temporada i una altra.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari