Catalunya Diari

Veïns del Pallars temen que la investigació minera pugui contaminar l'aigua

L'associació Lo Pedrís s'oposa a la concessió del permís a l'empresa Cobalt Rock i demana que el Govern obri un procés informatiu

Pla general de la reunió informativa que ha fet l'Associació Lo Pedrís a veïns de Baix Pallars
Pla general de la reunió informativa que ha fet l'Associació Lo Pedrís a veïns de Baix Pallars | LleidaDiari.cat

Veïns de Baix Pallars agrupats en l'associació Lo Pedrís han presentat un seguit d'al·legacions a la sol·licitud de permís d'investigació minera de l'empresa Cobalt Rock al municipi. Montserrat Perelló, de Lo Pedrís, ha explicat que temen que la investigació pugui afectar l'aigua de boca dels pobles de Sellui i Peramea, atès que les canalitzacions passen per la zona d'estudi plantejada. Perelló ha dit que volen garanties que la font d'aigua salada que brolla a Gerri de la Sal no es veurà afectada, així com tampoc les zones humides del Prat de Comú de Peramea i l'estany de Montcortès. L'entitat demana a l'Ajuntament que convoqui una reunió per informar sobre el seu posicionament i sobre quines actuacions pensa emprendre al respecte, i convida la Direcció General d'Energia i Mines a visitar el territori.

Montserrat Perelló ha explicat que com a associació demanen que abans de qualsevol intervenció que pugui afectar les reserves hidrològiques es faci un estudi dels aqüífers de la zona. Just a tocar amb la zona plantejada per fer l'estudi d'investigació hi ha l'estany de Montcortès, alimentat per aigües freàtiques en un sistema càrstic d'una fondària màxima de 30 metres i una àrea de 0,14 quilòmetres. Aquest, juntament amb el llac de Banyoles i els estanys de Basturs, són els únics llacs càrstics de Catalunya. L'estany de Prat de Comú és una zona d'aiguamolls a tocar del poble de Peramea i punt de parada d'espècies migratòries d'ocells.

Preocupació per l'impacte ambiental de les prospeccions mineres

Als veïns de la zona també els preocupa l'impacte ambiental que puguin causar les possibles prospeccions mineres. A més, temen que s'autoritzi aquesta fase d'investigació, per a la qual caldrà fer sondatges per perforació i es necessitarà poder fer arribar a la zona camions per transportar la maquinària necessària. Al poble de Peramea ja van existir mines de cobalt actives durant un petit període del segle XX, concretament la mina Solita. Això no obstant, en aquestes explotacions no es beneficiava el cobalt sinó els carbonats de cobalt, utilitzats amb finalitats ornamental. La mina va començar a funcionar cap al 1952 i va tancar les portes l'any 1959 per conflictes interns entre els propietaris, els explotadors i l'Administració.

L'Associació Sigmadot (Societat Internacional de Geologia i Mineria Ambiental per al desenvolupament i l'Ordenament del Territori) ja es va posicionar fa uns mesos en contra d'aquestes prospeccions i va notificar que no és aconsellable l'autorització d'explotacions mineres en la seva superfície. També demana que la Generalitat no autoritzi aquestes investigacions. L'Associació Lo Pedrís ha fet arribar les al·legacions presentades a les administracions locals i comarcal i altres organismes i entitats com el Geoparc Conca de Tremp-Montsec, l'Institut Cartogràfic o el Cinquè Llac perquè s'hi adhereixin o presentin les seves pròpies al·legacions. 

Al Pallars Sobirà, en un nivell més avançat, hi ha el projecte d'explotació minera a la zona de Salau, a Alt Àneu (Pallars Sobirà). La Ponència ambiental, del Departament de Territori i Sostenibilitat, va acordar ja el desembre del 2018 fixar l'obligació de sotmetre el permís d'investigació minera en aquest municipi, sol·licitat per l'empresa Neometal Spania per a tungstè i altres metalls associats, com coure i or, a avaluació d'impacte ambiental ordinària. Després d'haver revisat la documentació que ha presentat l'empresa, les respostes als informes demanats a diferents òrgans i entitats, i les al·legacions rebudes, l'òrgan col·legiat ha considerat que no n'hi ha prou amb una avaluació simplificada, tenint en compte les característiques del projecte, la seva ubicació, la capacitat de càrrega del medi i el seu potencial impacte.


Comentaris

envia el comentari