Catalunya Diari

Els veïns de Mencui, al Pallars Sobirà, denuncien que el poble se segueix movent

Els Bombers han revisat la zona i han elaborat un informe

Dos bombers revisant les esquerdes que han aparegut a l'entrada d'una casa de Mencui, al Pallars Sobirà
Dos bombers revisant les esquerdes que han aparegut a l'entrada d'una casa de Mencui, al Pallars Sobirà | LleidaDiari.cat

Els veïns de Mencui, al Pallars Sobirà, han denunciat l'aparició d'esquerdes a una casa del poble com a conseqüència dels moviments de terres que des de començaments de juliol pateix. Fins ara, solament s'havien desplaçat murs de la zona dels horts i havien aparegut esquerdes als carrers però les obertures a una casa han fet que els veïns hagin alertat els Bombers de la Generalitat, que s'han desplaçat fins a Mencui per comprovar-ne l'abast i redactar un informe. L'alcalde de Soriguera, Josep Ramon Fondevila, ha explicat que estan pendents de rebre l'estudi que l'Institut Geològic de Catalunya ha redactat. Fontdevila ha explicat que durant aquest juliol per evitar més moviments de terres el consistori ha canalitzat una font i el sobrant d'aigua del dipòsit per evitar filtracions.

Els veïns de Mencui, ja van denunciar a començaments de juliol esfondraments de terres, d'uns dos pams, i que transcorregut aquest temps l'esfondrament del talús ja era d'1,5 metres. En aquest terreny hi havia el pal de la llum que subministra a les cases del poble i a causa dels moviments de terres, l'empresa va substituir-lo i el va reubicar a un altre indret. Els veïns també van denunciar l'aparició de les primeres esquerdes, d'entre tres i quatre centímetres, als carrers de la part baixa del nucli. De moment els únics danys que s'han hagut de lamentar són el canvi d'ubicació d'un pal de la llum i la caiguda d'un tram de paret i esperen que no vagi a més.

Un veí del poble de Mencui, al Pallars Sobirà, mostrant el pal de la llum
Un veí del poble de Mencui, al Pallars Sobirà, mostrant el pal de la llum | LleidaDiari.cat

 

Les nevades podrien ser la causa

Ja en el seu moment, els veïns creien que la causa principal de la cessió del terreny són les intenses nevades de l'hivern i les pluges de la primavera i reclamen una solució a l'Ajuntament perquè no vagi a més. A pocs metres del poble, però ja en una zona muntanyosa, fa uns dos mesos també s'hi va originar una esllavissada de grans dimensions que va arrossegar pedres, terra i arbres. Aquesta esllavissada es va produir en una zona no transitada però que del poble es veu fàcilment. Josep Maria Nus ha explicat que l'any 1965 ja va passar un episodi similar en què després d'un seguit de pluges el terreny on se sustenta el poble va cedir. Ara, demanen solucions per poder rectificar a temps.

Primer pla d'una esquerda en un carrer de Mencui, al Pallars Sobirà
Primer pla d'una esquerda en un carrer de Mencui, al Pallars Sobirà | LleidaDiari.cat

 


Comentaris

envia el comentari