Catalunya Diari

Els veïns de Mencui denuncien esfondraments a la part baixa del poble i esquerdes als carrers

L'Ajuntament de Soriguera ha demanat un estudi de risc a l'Institut Cartogràfic de Catalunya
Un veí del poble de Mencui, al Pallars Sobirà, mostrant el pal de la llum tort a causa dels moviments del terreny
Un veí del poble de Mencui, al Pallars Sobirà, mostrant el pal de la llum tort a causa dels moviments del terreny | LleidaDiari.cat

Els veïns de Mencui, al Pallars Sobirà, han denunciat esfondraments del terreny a la part baixa del poble i esquerdes en algun dels carrers. Josep Maria Nus, veí de Mencui, ha explicat que fa unes cinc setmanes es va originar el primer esfondrament de terres, d'uns dos pams, i que transcorregut aquest temps l'esfondrament del talús ja és d'1,5 metres.

 

En aquest terreny hi havia el pal de la llum que subministra a les cases del poble i a causa dels moviments de terres, l'empresa ja ha substituït aquest pal i l'ha reubicat a un altre indret. Els veïns també denuncien l'aparició de les primeres esquerdes, d'entre tres i quatre centímetres, als carrers de la part baixa del nucli.

 

L'Ajuntament de Soriguera, ja ha demanat un estudi de risc a l'Institut Cartogràfic de Catalunya per buscar possibles solucions. L'alcalde Josep Ramon Fondevila ha dit que temen filtracions per les esquerdes en cas de pluja i que el terreny sobre el qual se sustenta el poble vagi cedint.

  

 

 

Les nevades podrien ser la causa

Els veïns del poble creuen que la causa principal de la cessió del terreny són les intenses nevades de l'hivern i les pluges de la primavera i reclamen una solució a l'Ajuntament perquè no vagi a més. De moment els únics danys que s'han hagut de lamentar són el canvi d'ubicació d'un pal de la llum i la caiguda d'un tram de paret.

Primer pla d'una esquerda en un carrer de Mencui
Primer pla d'una esquerda en un carrer de Mencui | LleidaDiari.cat

 

A pocs metres del poble, però ja en una zona muntanyosa, fa uns dos mesos també s'hi va originar una esllavissada de grans dimensions que va arrossegar pedres, terra i arbres. Aquesta esllavissada es va produir en una zona no transitada però que del poble es veu fàcilment. Josep Maria Nus ha explicat que l'any 1965 ja va passar un episodi similar en què després d'un seguit de pluges el terreny on se sustenta el poble va cedir. Ara, demanen solucions per poder rectificar a temps.

Un veí de Mencui mostra una esllavissada a la muntanya prop del poble
Un veí de Mencui mostra una esllavissada a la muntanya prop del poble | LleidaDiari.cat

 

Imatge d'una casa del poble de Mencui i l'esllavissada de la muntanya al fons
Imatge d'una casa del poble de Mencui i l'esllavissada de la muntanya al fons | LleidaDiari.cat

 Comentaris

envia el comentari