Catalunya Diari

La vespa asiàtica s'estén a la Cerdanya, el Berguedà, el Bages, el Vallès Oriental i el Maresme

Durant el 2017 es van detectar 370 nius per tot el territori català

Un exemplar de vespa asiàtica
Un exemplar de vespa asiàtica | Cedida

La vespa asiàtica, també anomenada 'vespa velutina', s'ha estès durant l'últim any per diverses àrees de Catalunya, segons les últimes dades recollides pel Servei de Fauna i Flora de la Generalitat. De fet, aquest insecte ja s'ha establert a cinc comarques catalanes: la Cerdanya, el Berguedà, el Bages, el Vallès Oriental i el Maresme. 

Durant el 2017 es va registrar un creixement exponencial del nombre de nius, arribant als 370 detectats, enfront dels 116 que es van localitzar l'any anterior, el que suposa un creixement de més del 68%. Tanmateix, i segons l'organisme, s'estima que només es detecten un 10% dels nius existents. 

Una espècie plenament instal·lada

Així doncs, i amb aquests resultats, els tècnics han confirmat que aquesta espècie invasora ja es troba plenament instal·lada a Catalunya. Tanmateix, hi ha comarques que pateixen més afectacions en el sector de l'apicultura com són l'Alt Empordà, la Garrotxa, la Selva, el Pla de l'Estany o el Gironès. Pel que fa a les construccions i els habitatges, el Ripollès i el Baix Empordà són les més afectades. 

D'altra banda, aquesta expansió de la vespa sembla que s'ha frenat a les comarques meridionals de Catalunya. A més a més, la seva presència a Tarragona és inexistent, com a conseqüència del clima mediterrani. 

Tot i que la seva presència no es pot eliminar, la Generalitat ja ha elaborat un protocol d'actuació per a la vigilància i el control de les poblacions. 

Una espècie que afecta l'apicultura

La vespa asiàtica és una espècie invasora originària de la Xina, el nord de l'Índia i Indonèsia, i que va introduir-se accidentalment a França a finals del 2004. Posteriorment, s'ha anat estenent a una velocitat estimada de 100 quilòmetres l'any. 

Tot i que no és especialment agressiva per a les persones, es tracta d'una espècie depredadora natural de les abelles, el que suposa un problema per al sector de l'apicultura. 


Comentaris

envia el comentari