Vilaller suspèn la baixada de falles i regalarà un lot amb falla, coca i vi a cada família

Diverses persones baixen subjectant les falles enceses al 'faro' de Durro

Vilaller suspèn la baixada de falles i aquell dia regalarà un lot amb falla, coca i vi a cada família | LleidaDiari.cat

Al degoteig constant de festes de les falles anul·lades a diferents pobles del Pirineu com la Pobla de Segur (Pallars Jussà), Durro (Alta Ribagorça), Alins i Isil (Pallars Sobirà) s'hi ha sumat Vilaller (Alta Ribagorça).

 

Aquesta localitat, paral·lelament a la confirmació de la suspensió de la festa, ha anunciat que vetllarà perquè «la flama no s'apagui» tampoc aquest any. Amb aquest objectiu l'Ajuntament regalarà un lot de productes relacionats amb el món fallaire a totes les famílies del municipi que ho demanin. Maria José Erta, alcaldessa de Vilaller, ha dit que es vol que els veïns «tinguin un record d'aquesta data».

 

[predef]lleidadiari-grup-de-facebook-598[/predef]

 

L'Ajuntament preveu regalar 300 falles d'uns 80 centímetres

Erta ha recordat que amb coca i vi és amb el que s'obsequia els fallaires quan arriben amb la falla encesa al poble, després d'un dur trajecte des de la muntanya, i a tots els veïns que els reben. L'alcaldessa de Vilaller ha reconegut que segurament ha estat «la decisió més difícil» que ha hagut de prendre al capdavant del consistori, però que pel bé dels ciutadans i «prioritzant la salut de les persones» és la que li ha tocat adoptar. La falla que es regalarà a les famílies és la mateixa que porten els més petits el dia de la festa. Erta ha recomanat a tots els veïns que el dia de Sant Joan se la guardin de record i no l'encenguin.

 

L'allau de trucades de gent interessada a baixar falles i per fer reserves hoteleres per veure-les és constant. Sònia Bruguera, alcaldessa de la Vall de Boí, ha explicat que no poden evitar que la gent pugi, si ja s'ha recuperat la mobilitat entre regions sanitàries, però sí que poden «evitar les aglomeracions de gent al carrer per veure les falles». Prioritzant la seguretat i la salut de les persones han decidit aquesta setmana suspendre també les de Durro que s'havien de celebrar el 15 de juny. Bruguera ha explicat que s'havien plantejat «fer un acte simbòlic» però ho han descartat per «evitar el desplaçament de gent al poble encuriosit per la celebració».

 

El contacte entre la gent que els espera al poble 

L'alcaldessa de la Vall de Boí ha explicat que «garantir la seguretat i la distància entre fallaires és possible” però el contacte entre la gent que els espera al poble «és molt difícil» perquè passen per carrers molt estrets. La Pobla de Segur ja va anunciar fa uns dies que suspenia la tradicional baixada de falles prevista pel 17 de juny i Isil i Alins, amb baixades de falles els dies 23 de juny, també han optat per anul·lar la festa. Boí, Taüll o Pont de Suert, tots a l'Alta Ribagorça, han de decidir aquesta setmana que fer amb la festa. En alguns pobles del Pirineu la festa de les falles reuneix fins a 4.000 visitants i és aquest volum de gent el que preocupa als ajuntaments i associacions de fallaires no poder controlar.

 

La UNESCO va reconèixer l'1 de novembre del 2015 les festes del foc de 63 municipis de Catalunya, Andorra, Occitània i la Franja com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Totes aquestes festes tenen orígens molt antics, precristians de culte al sol molt relacionades amb l'èxit de les collites i l'arribada del bon temps amb el solstici de l'estiu. No obstant això, algunes també es relacionen amb la fecunditat, fer fora els mals esperits o els rituals solars.